Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie West- en Midden-Europa

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 21 augustus 2003

Behandeld


- mr. D.B. Geelen


Kenmerk


- DWM-389/03

Telefoon


- 070-348 4766


Blad


- 1/3

Fax


- 070-348 6233


Bijlage(n)


- 1

E-Mail


- db.geelen@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen van het lid Van Gent(GroenLinks) over de verklaring van het Vaticaan over homoseksualiteit.

Graag - bied ik u hierbij- , mede namens de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door - - het lid Van Gent (GroenLinks) over - de verklaring van het Vaticaan over homoseksualiteit. Deze vragen werden ingezonden op - 1 augustus 2003 met kenmerk 2020315600.

De Minister van Buitenlandse Zaken

mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer,

minister van Buitenlandse Zaken, mede namens mevrouw Ross-van Dorp, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op vragen van het lid Van Gent (GroenLinks), over de verklaring van het Vaticaan over homoseksualiteit

Vraag 1

Hebt u kennis genomen van de verklaring van het Vaticaan, waarin gesteld wordt dat homoseksualiteit "tegen de natuurlijke morele wetten" is, dat homoseksuele relaties verwerpelijk zijn en dat katholieke politici oppositie moeten voeren tegen het homohuwelijk?

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Wat is uw mening over deze verklaring?

Vraag 3

Deelt u de mening dat de Katholieke Kerk hiermee de scheiding tussen Kerk en Staat overschrijdt?

Antwoord

De verklaring van de Congregatie van de geloofsleer is gericht aan de leden van de Katholieke Kerk, vanuit de autoriteit die het Vaticaan daarin geniet. Zij is gestoeld op de kerkleer waarvoor de Congregatie verantwoordelijkheid draagt. Daarover behoort de Nederlandse regering zich als zodanig niet uit te spreken. In Nederland bestaat immers de scheiding tussen kerk en staat; elke politicus heeft hierin zijn of haar eigen verantwoordelijkheid. Zoals u weet voert de Nederlandse regering op het vlak van huwelijkse relaties tussen personen van hetzelfde geslacht een ander beleid dan de Congregatie voorstaat.

Vraag 4

Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is, indien katholieke politici op deze manier onder druk worden gezet?

Antwoord

Het Vaticaan heeft gesproken als hoofd van de Katholieke Kerk. Het is aan de leden van de Katholieke Kerk om zich al dan niet aangesproken te voelen.

Vraag 5

Bent u bereid om de pauselijke Nuntius ter verantwoording te roepen, te meer daar in Nederland het huwelijk tussen partners van gelijk geslacht mogelijk is gemaakt?

Antwoord

Nee. De Nuntius heeft een dubbele hoedanigheid: de Nuntius is als vertegenwoordiger van de Heilige Stoel geaccrediteerd bij Harer Majesteits Hof. Hij is tevens de vertegenwoordiger van de Paus in de Rooms Katholieke Kerkprovincie Nederland. Alleen in de eerste hoedanigheid is hij voor de Nederlandse overheid het aanspreekpunt, maar dan niet -zoals uit bovenstaande blijkt- inzake kwesties die het Vaticaan in zijn kerkelijke hoedanigheid regarderen.


---