UNETO-VNI

UNETO-VNI vraagt duidelijkheid van Nma

Affaire Energy XS past in patroon van oneerlijke concurrentie door energiebedrijven

Zoetermeer, 21 augustus 2003

UNETO-VNI heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vragen gesteld over het optreden van NUON en Essent. UNETO-VNI stelt dat energiebedrijven op een oneigenlijke manier gebruik maken van gegevens van klanten. Dochterondernemingen van NUON en Essent kunnen over die gegevens beschikken en hebben daardoor, bijvoorbeeld op de installatiemarkt, een voorsprong op hun concurrenten. De manier waarop de netbeheerders van Eneco, Essent en NRE onlangs de klanten van het failliete Energy XS hebben benaderd, past in hetzelfde patroon van oneerlijke concurrentie. UNETO-VNI vraagt van de NMa nu een heldere uitspraak over de interpretatie van de regels.

NUON en Essent
NUON stuurt zijn klanten bij de afrekening over het energieverbruik folders toe waarin HR-ketels worden aangeboden. Concurrerende aanbieders en installateurs krijgen die gelegenheid niet en staan daardoor direct op achterstand. Een ander voorbeeld van oneerlijke concurrentie is het feit dat NUON als nutsbedrijf informatie geeft over ontaarding van het waterleidingnet, waarbij het bedrijf tegelijkertijd verwijst naar de eigen dochter die aardingsproducten aanbiedt. Ook Essent heeft volgens UNETO-VNI in diverse situaties oneigenlijk gebruik gemaakt van gegevens van klanten.

Energy XS
De affaire rond Essent en NRE die onlangs in opspraak kwamen omdat zij gebruik maakten van vertrouwelijke klantgegevens van het failliete Energy XS, staat niet op zichzelf. UNETO-VNI wil nu graag weten wat de NMa hiervan vindt.

einde persbericht