PERSBERICHT
21/08/2003

2003 - Een wijnjaar dat geschiedenis kan schrijven.

Extreem vroeg oogstbegin. Rode wijnen uiterst veelbelovend. Wijnstokken wachten nog steeds op zomerregen.

Deze uitzonderlijke zomer schenkt de wijnproducenten de vroegste oogst sinds mensenheugenis en zal alleen al door dit feit de geschiedenis ingaan. Toch is niet enkel het tijdstip van de oogst buitengewoon, ook de kwaliteit gaat dezelfde richting uit. "Zoals het er nu naar uitziet, kunnen de rode wijnen de winnaars van het seizoen worden. De druiven zijn zeer gezond en het mostgewicht ligt bij Spätburgunder al boven de 60° Oechsle" verheugt Armin Göring zich, directeur van het Duitse Wijninstituut. Gezien het feit dat de aanplant van rode druivenstokken de 30% in Duitsland overschrijdt en de nationale markt steeds meer rode wijn lust, komt deze jaargang zeer gelegen.

Ook het kwaliteitspotentieel van de witte soorten zit op een vroeg schema, met nog 4 tot 8 weken rijping voor de boeg. De wijnproducenten verwachten - mits een milde herfst - een bovengemiddeld aantal topwijnen, tot Selection, Beerenauslese en Trockenbeerenauslese toe. De reeds harmonische zuurstructuur geeft de mogelijkheid het tijdstip van de oogst volgens de rijpheid vast te leggen. "Op dit moment wachten de producenten op zomerregen, die niet naar een regenachtige periode mag leiden"; benadrukt Armin Göring.

Wijnproducenten verzekeren kwaliteit

Wijnproducent en president van het Duitse Wijnbouwverband, Norbert Weber stelt duidelijk dat de regelmatige doorgevoerde maatregelen om de opbrengst te beperken - zoals het uitsnijden van groene druiven - een dubbel positief effect hebben. "Enerzijds geeft dit een gewenste kwaliteitsstijging, anderzijds worden de stokken meer gespaard in deze droge zomer. Bij jonge aanplant werd in 2003 de mogelijkheid gegeven om te irrigeren. Mocht zo'n wijngaard uitdrogen, dan zou dit grote economische gevolgen hebben voor de wijnproducent in kwestie. Een hectare aanplanten kost ongeveer 25.000 Euro."

Riesling en Co worden geoogst

Zoals Norbert Weber verder aangeeft, start de oogst altijd met de extreem vroegrijpe soorten, zoals bijvoorbeeld Bacchus, Ortega en Siegerrebe. Belangrijkere soorten zoals Müller-Thurgau, Silvaner en Dornfelder uit Rheinhessen, Pfalz, Baden en Würrtember zullen daarna niet lang uitblijven. In de overige regio's Ahr, Sachsen, Saale-Unstrut en Franken wordt deze oogst begin september voorzien. In Rheingau, Mosel-Saar-Ruwer en Mittelrhein, waar de laatrijpe Riesling domineert, is begin september de start van de oogst. "We stellen in alle 13 Duitse wijnbouwgebieden vast, dat de drie weken voorsprong in de rijpheidontwikkeling, die zich reeds bij de vroege bloei aankondigde, zich tot vandaag onverminderd heeft verder gezet. Op basis van de geringe neerslag rekenen we op een totale Duitse wijnopbrengst van ca. 9 Mio liter", resumeert Weber.

Goede kwaliteit heeft een prijs

Ook al ligt de opbrengst nationaal onder het gemiddelde, Armin Göring verwacht geen overmatige prijsstijgingen voor de Duitse wijn. "De wijnliefhebbers kunnen zich op heerlijke wijnen van uitstekende prijskwaliteit verheugen. Na de twee excellente oogstjaren 2001 en 2002 volgt 2003 dezelfde kwaliteitsroute, die het imago van Duitse wijn alleen maar kunnen versterken. Dit kan in het bijzonder gelden voor de Duitse rode wijnen, welke in het buitenland deels onbekend zijn".

Publicatiefoto's in bijlage (Bronvermelding : Deutsches Weininstitut)

Voor meer informatie :

Informatiebureau voor Duitse Wijn
c/o Primal
Verlengde Poolseweg 34-46
4818 CL Breda

Tel. : +31(0)76 52 44 680
Fax : +31(0)76 52 45 010
info@duitsewijn.nl
www.duitsewijn.nl