BMG NEDERLAND

Nikolaus Harnoncourt verruilt Warner voor BMG

Nikolaus Harnoncourt en de Wiener Philharmoniker tekenen een lange termijn contract met BMG Classics

Hilversum, 21 augustus 2003. Met de lancering van een aantal nieuwe CDs van Nikolaus Harnoncourt en de Wiener Philharmoniker, continueert BMG Classics de trotse traditie van haar 3 klassieke labels RCA Red Seal, Deutsche Harmonia Mundi (DHM) en ARTE NOVA.

Middels het tekenen van een aantal nieuwe klassieke artiesten, een lange termijn filosofie en een aantal verrassende nieuwe CDs die binnenkort zullen verschijnen, bevestigt BMG Classics haar sterke verbintenis met en het vetrouwen in de klassieke muziek binnen BMG. BMG Classics will continue to build on BMGs legendary classical music heritage while fostering the highest quality new artists, aldus Nicholas Firth, President BMG Classics.

Nikolaus Harnoncourts eerste producties voor BMG Classics verschijnen in september 2003: Bruckners 9e symfonie in een live versie opgenomen tijdens het Salzburg Festival van 2002 en Smetana s Ma Vlast. Verdere producties met het Wiener Philharmoniker, het Concentus Musicus Wien en de Bayerisches Rundfunk Symphonie-Orchester zijn momenteel in voorbereiding.

Het contract met Nikolaus Harnoncourt omvat 14 producties waarvan er 7 zullen verschijnen op RCA Red Seal en 7 op DHM. Naast de verbintenis met Nikolaus Harnoncourt is er een separaat contract getekend met de Wiener Philharmoniker, waar Harnoncourt dirigent is. Binnen een termijn van 3 jaar zullen er 5 produkties verschijnen met verschillende artiesten.

BMG Classics bekendste label RCA Red Seal, heeft een rijke traditie van meer dan 100 jaar met artiesten als Enrico Caruso, Jascha Heifetz, Vladimir Horowitz, Artur Rubinstein en Arturo Toscanini. Huidige RCA Red Seal artiesten zijn o.a. Montserrat Caballé, Sir James Galway, Nikolaus Harnoncourt, Vesselina Kasarova, Evgeny Kissin, Waltraud Meier, Michael Tilson Thomas, Ramón Vargas en Nikolaj Znaider.

BMG is de muziekdivisie van het Duitse mediaconcern Bertelsmann dat met een omzet van 15 miljard euro een van de drie grootste mediaconcerns ter wereld is. Bertelsmann is niet alleen de grootste uitgever van Engelstalige literatuur en tientallen tijdschriften en kranten, maar is ook de onbetwiste nummer 1 op gebied van TV in Europa middels de RTL groep. Daarnaast is het concern zeer actief op het gebied van internet, Ecommerce en Direct Marketing met sterke brands waaronder Lycos en ECI.