Erasmus


21-08-03: Nieuw teleconsultatiesysteem geeft patiënten een snelle second opinion

21 augustus 2003

De afdeling Radiotherapie van Ziekenhuis Leyenburg gaat via de breedband een samenwerkingsverband aan met de afdeling Radiotherapie van het Erasmus MC. Het zorgvernieuwingsproject wordt deels gefinancierd door verzekeraar Delta Lloyd Zorg.

Via deze vorm van telecommunicatie is de behandelend arts en daarmee de patiënt slechts een muisklik verwijderd van een second opinion.

Ziekenhuis Leyenburg is het eerste STZ-ziekenhuis (Stichting Topklinische Ziekenhuizen) dat via de breedband met een academisch ziekenhuis kan samenwerken.

Artsen van het ziekenhuis Leyenburg stellen in samenwerking met de artsen van het Erasmus MC een behandelplan op voor betreffende patiënt. Zo kan een consult snel en gemakkelijk plaatsvinden. Voor patiënten heeft de teleconsultatie het directe voordeel dat zij vaker in de eigen regio behandeld kunnen worden. Totnogtoe werd een patiënt met een complexe aandoening vaak doorgestuurd naar een specialist in een Academisch Ziekenhuis; nu is dat in dit geval niet meer nodig omdat het interactief tot stand gekomen behandelplan al via de breedband naar de behandelaar in de regio is gekomen. Dat bespaart patiënten niet alleen reistijd, maar zij worden ook sneller geholpen.

Op 28 augustus wordt tijdens een minisymposium gedemonstreerd hoe deze telecommunicatie via de breedband in zijn werk gaat. Er wordt een behandelplan voor een patiënt opgesteld en tijdens deze sessie wordt contact gezocht met de specialisten van het Erasmus MC.

Ziekenhuis Leyenburg is voor dit project aangesloten op een van de snelste glasvezel-netwerken ter wereld. De breedbandige samenwerking gaat dan ook een stap verder dan het reguliere videoconferencing. De speciaal ontwikkelde middleware van Lucent Technologies biedt de ziekenhuizen onder andere een software sharing platform waardoor experts vanuit verschillende locaties een behandelplan (digitaal) kunnen bewerken. Met andere woorden: het platform creëert een virtuele ruimte waarin de fysieke afstand tussen behandelaars uit verschillende zorginstellingen geen belemmering meer vormt om te kunnen samen werken. "Working apart, together" wordt hierdoor realiteit.

Ziekenhuis Leyenburg doet dit project in samenwerking met Erasmus MC, verzekeraar Delta Lloyd Zorg, Gigaport (Surfnet en het Telematica Instituut) en Lucent Technologies.