Rijksuniversiteit Groningen

094-Nanotechnologen krijgen Körberprijs voor moleculaire motor

onderzoek met spannend toekomstperspectief

Datum: 21 augustus 2003

Voor een onderzoeksvoorstel om een nanomachine te ontwikkelen, ontvangt een internationaal team van wetenschappers de Körber European Science Award 2003. Het team bestaat uit prof. dr. Niek F. van Hulst (Universiteit Twente), prof. dr. Ben L. Feringa (Rijksuniversiteit Groningen), prof. dr. Martin Möller (Rheinisch-Westfälischen Technischen Hochschule, Aken) en prof. dr. Justin E. Molloy (National Institute for Medical Research, Londen). De Körberprijs wordt 8 september 2003 uitgereikt in Hamburg. Aan de prijs is een bedrag van 750.000 euro verbonden.

In het onderzoekvoorstel wordt niet van een machine gesproken, maar van een `walker'. Het voorbeeld uit de natuur voor deze walker is het motor-eiwit myosine, een biomolecuul dat zich bij het samentrekken van een spier over de spiervezels voortbeweegt. De nano-walker die het team wil ontwikkelen, zal worden aangedreven worden door licht. De walker moet aan- en uitgezet kunnen worden, van richting kunnen veranderen en in staat zijn om zich in een aangegeven richting over een oppervlakte te verplaatsen. "Nanotechnologie is inmiddels volwassen genoeg om individuele moleculen zichtbaar te maken en hun gedrag in de tijd te volgen," zegt de Twentse natuurkundige Van Hulst. "De uitdaging nu is om de moleculen actief aan te sturen onder condities die relevant zijn voor toepassingen."

Allereerste stappen

De walker zal een heel andere motor worden dan de moleculaire propeller-motor die de onderzoeksgroep van de Groningse chemicus Feringa in 1999 ontwikkelde. Feringa: "Dat was een rotatiemotor, terwijl dit een lineaire motor moet worden, iets dat zich voortbeweegt met een soort pootjes."

Een machientje of voertuig van nanoformaat zou bijvoorbeeld medicijnen door het lichaam kunnen vervoeren of behulpzaam kunnen zijn bij onderzoek binnenin een cel. "In de toekomst zal zoiets mogelijk zijn," zegt Feringa. "Daar ben ik van overtuigd. Maar dat is wel de verre toekomst. Waar we nu mee bezig gaan, zijn echt niet meer dan de allereerste stappen." Ook Van Hulst benadrukt dat het onderzoek nog in de startfase zit. "Vooralsnog zouden we al heel blij zijn als ons moleculair lopertje zijn eerste stapjes maakt".

Specialisaties

De leden van het team hebben in de afgelopen jaren op verschillende terreinen ervaring opgedaan met nanotechnologie. Feringa publiceerde in 1999 in het wetenschappelijk blad Nature de ontdekking van een molecuul dat zich onder invloed van licht gedraagt als een soort propeller. Hij is daarmee de uitvinder van de eerste door licht aangedreven nanomotor. Van Hulst is gespecialiseerd in het met licht manipuleren van moleculen, Möller weet veel over binding van moleculen aan oppervlakten en Molloy doet onderzoek aan myosines.

Spannend perspectief

De Körberprijs wordt uit gereikt door de Körberstichting in Hamburg. Behalve voor wetenschap zijn er ook Körberprijzen voor kunst en cultuur. Feringa: "Er zit dus een maatschappelijke component bij. Dat vind ik het aardige eraan. Het is een prijs voor fundamenteel onderzoek, maar het is wel onderzoek met een spannend toekomstperspectief. Het heeft de belofte in zich om nieuwe technologie aan te dragen voor de maatschappij van morgen."

Noot voor de pers

Meer informatie:

* prof.dr. B.L. Feringa, tel. (050) 363 4278 of (050) 363 4235, e-mail: b.l.feringa@chem.rug.nl

* prof. dr. N.F. van Hulst, tel. (053) 489 3172 of (053) 3805, e-mail: n.f.vanhulst@tnw.utwente.nl

Zie ook: www.stiftung.koerber.de