Rijksuniversiteit Groningen

095-Nieuwe huisdichter gaat naar studenten toe

Datum: 21 augustus 2003

Student rechten Annelieke van Mens (24) is benoemd tot de huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het academisch jaar 2003-2004. Met haar gedicht 'Paté Universitair' wist zij de jury te overtuigen van haar literaire kwaliteiten. Komend studiejaar zal de nieuwe huisdichter maandelijks een poëtisch commentaar geven op actuele universitaire gebeurtenissen en ontwikkelingen. Ook wil zij diverse voordrachten en optredens gaan verzorgen in de studentenwereld, onder andere bij studentenverenigingen in Groningen en andere universiteitssteden. Het is voor de vierde maal dat aan de RUG een huisdichter wordt aangesteld. Het huisdichterschap van een student is een uniek fenomeen in de universitaire wereld.

In Paté Universitaire geeft de nieuwe huisdichter een poëtisch recept voor het opleiden van creatieve en bevlogen studenten. De jury, bestaande uit hoogleraar Engelse letterkunde Helen Wilcox en de dichters Tsead Bruinja en Guido van der Wolk, prees het speelse en slimme karakter van haar gedicht.

Annelieke van Mens (Hilversum 1979) treedt sinds enkele jaren met haar gedichten naar buiten. Zo stond ze deze en vorige zomer op het Prinsentuin Festival in Groningen. Ze is redacteur van het tijdschrift Krakatau, dat zijn thuishaven heeft in haar huidige woonplaats Rotterdam. Ook is ze secretaris van de Stichting Rotown Magic, een overkoepelende stichting voor literaire projecten in Rotterdam en omgeving. Naast haar studie rechten werkte zij als administratief medewerker bij de ABN Amro bank en als secretaresse bij de faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Tijdens de opening van het Academisch Jaar op 1 september 2003 wordt zij officieel benoemd tot RUG-huisdichter. Bij deze gelegenheid zal ze haar winnende gedicht voordragen.

Het project RUG-huisdichter, dat september 2000 van start ging, is een initiatief van de Groningse universiteitskrant UK. Het project heeft de warme steun van het college van bestuur van de RUG, die de huisdichter voor ieder gepubliceerd gedicht 'een goede fles wijn' aanbiedt. De huisdichter publiceert in de UK en op de website van de RUG.

Annelieke van Mens is de opvolger van student sterrenkunde en wijsbegeerte Guido van der Wolk. Eerdere RUG-huisdichters waren Daniël Dee, Petra Else Jekel en Gertjan Laan.

Noot voor de pers

Contact met Annelieke van Mens, e-mail: mens91@zonnet.nl

Meer informatie over het project RUG-huisdichters: Guus Termeer, hoofdredacteur UK, tel. (050) 363 6697 (werk), e-mail: g.termeer@bureau.rug.nl