Ingezonden persbericht

Studenten verdringen lageropgeleiden

UTRECHT, 20030821 -- Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV jongerenorganisatie waarschuwen voor verdringing door studenten van de lageropgeleiden op de arbeidsmarkt. Dit stellen zij in een brief aan de ministeries van SZW en OCW. ISO voorzitter Rombouts: "Studenten hebben een bijbaan nodig om rond te kunnen komen. Dit heeft tot onbedoeld gevolg dat de arbeidsmarkt voor lageropgeleiden steeds krapper wordt."



Juist nu de jeugdwerkloosheid stijgt wordt de situatie alleen maar problematischer. CNV jongerenorganisatie voorzitter Vlot: "Werkgevers nemen liever flexibele en goedkope studenten aan, dan dat ze lageropgeleiden een vaste baan aanbieden." Beide partijen zijn nu de dupe. De student is zijn tijd kwijt aan een bijbaan die niet bijdraagt aan zijn ontplooiing en de lageropgeleide komt moeilijker aan werk.


Reeds in 1997 hebben het ISO en CNV jongerenorganisatie dit probleem gesignaleerd. Tot op heden zijn er echter nog geen stappen ondernomen. Rombouts: "de grootte van het probleem wordt door de ministeries van SZW en OCW nog steeds onderschat. Het wordt tijd dat deze ministeries op dit front gaan samenwerken."


Het ISO en de CNV jongerenorganisatie hebben oplossingen voor het probleem. Meer samenwerking tussen de twee ministeries is hierbij een begin. Een onderzoek naar de arbeidsmarkt voor studenten zou hierbij een eerste stap kunnen zijn. Daarnaast moet de studiefinanciering verruimd worden en flexibeler in te zetten zijn, waardoor het niet meer noodzakelijk is om een bijbaan te hebben. Ook moet het probleem op de agenda van de sociale partners en de CAO-onderhandelingen komen.





Ingezonden persbericht