KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Hippische ondernemers verenigen zich!

8/21/2003

Op donderdag 21 augustus is de FNHO opgericht, de Federatie van Nederlandse Hippische Ondernemers. De belangrijkste brancheorganisaties in de paardensector, zoals FNRS (manegehouders), IST (Instructie-, Sport- en Trainingsstallen), VSN (handelsstallen), VHO (hengstenopfokkers) en de bond van KWPN Hengstenhouders zijn bij dit initiatief betrokken.

Het initiatief ontstond twee jaar geleden net na MKZ-crisis, waarna het Platform Professionele Paardenhouderij (PPP) werd gevormd; een groepering waarin alle sectoren van de Nederlandse professionele paardensector waren vertegenwoordig, zowel de echte paarden bedrijven (de Pit) als de toeleveranciers (de Schil). Al deze bedrijven samen zijn goed voor een jaaromzet van liefst 1.3 miljard Euro en zorgen voor 12.000 banen. De belangrijkste prioriteit van het PPP was de opzet van één gezamenlijke brancheorganisatie in de Pit, die nu dus formeel is opgericht.

Voorzitter van de FNHO, John Kraakman: Het is de bedoeling van de FNHO om de krachten van alle brancheorganisaties te bundelen. Er wordt nog veel te veel per groep gekeken, terwijl er binnen de paardensector ook een heleboel dingen zijn die eigenlijk iedereen aangaan. Als je bijvoorbeeld kijkt naar ruimtelijke ordening dan is dat iets waar eigenlijk iedereen belangen heeft en daarom hebben we ook een werkgroep in het leven geroepen waarin sporters, fokkers, ondernemers en het sectorbestuur zijn verenigd. Er zijn ook werkgroepen over CAO, veiligheid en certificering van bedrijven. Er zijn al belangrijke positieve resultaten geboekt, bijvoorbeeld het lesgeld dat onder het BTW tarief van 6% is komen te vallen.

Het is belangrijk om alle hippische ondernemers ervan te overtuigen dat ze lid moeten worden van onze organisatie. Hoe meer we onze krachten bundelen en met zn allen een vuist kunnen maken, hoe beter we de belangen van de paardensector kunnen vertegenwoordigen. Verder is het noodzakelijk om aan de consument duidelijk te maken waar men op een veilige en verantwoorde manier kan leren paardrijden, want de paardensport brengt tenslotte bepaalde risicos met zich mee. Veiligheid is voor iedereen belangrijk en we moeten daar op een professionele manier mee aan de slag. Het zal de basis moeten vormen voor een breed systeem van certificering, waardoor vakkundige bedrijven direct herkenbaar zijn. In totaal telt Nederland ongeveer 6.500 paardenbedrijven. De FNHO heeft momenteel 500 leden. Dit zijn wel de sterkste en grootste bedrijven, maar er moeten veel meer leden bijkomen om een echte vuist te kunnen maken, aldus Kraakman.

Bron: Floris Brink i.o. Bestuur FNHO