Politie Rotterdam Rijnmond

Uitgave donderdag 21 augustus 2003

* OPNIEUW DALING AANTAL STRAATROVEN
De gerichte aanpak van de speerpunten geweld, drugsoverlast en jeugd door de politie Rotterdam-Rijnmond brengt ook in de maand juli steeds meer verdachten naar het Openbaar Ministerie, terwijl het aantal opgenomen aangiften een daling laat zien. Dit blijkt uit de operationele resultaten van de politie Rotterdam-Rijnmond over de maand juli van dit jaar. Zoals bekend worden de resultaten afgezet tegen de afspraken, die de politie en het Openbaar Ministerie hebben gemaakt over de jaarlijks aan te leveren aantallen verdachten en te behandelen zaken. Net als in het voorgaande half jaar steeg ook in juli wederom het aantal aangehouden verdachten van misdrijven van 1.787 in juli 2002 naar 2.379 in juli van dit jaar. Het aantal kantonzaken, dat door de politie ter afdoening naar het Openbaar Ministerie werd gestuurd, laat daarentegen voor het eerst sinds zes maanden een daling zien: van 2.435 in 2002 naar 2.301 in 2003. De doelstelling van 1965 is daarmee echter wel behaald.
Het totaal aantal opgenomen aangiften liet een daling zien: van 10.860 in juli 2002 naar 9.566 in dezelfde periode van dit jaar. Het aantal aangiften van straatroven geeft al maanden een daling te zien en daalde ten opzichte van juli 2002 van 315 naar 239 in juli 2003.
In de maand juli 2003 steeg het aantal aangehouden verdachten van geweldsdelicten van 439 in 2002 naar 716 in 2003. Daarmee werd het gestelde doel van 513ruimschoots gehaald.
Ook het aantal jeugdige aangehouden verdachten dat zich voor misdrijven moet verantwoorden steeg in juli an dit jaar (371) ten opzichte van dezelfde periode in 2002 (211). De doelstelling was 244.

INTERNET- EN TELEFONISCHE AANGIFTEN
In juli deden 1052 personen aangifte via internet (www.politie-rotterdam-rijnmond.nl) en 747 telefonisch (0900-8844).

ANDERE RESULTATEN EN ONTWIKKELINGEN
In het door de burgemeester van Rotterdam aangewezen veiligheidsrisicogebied Pendrecht werden in juli 2003 vier acties preventief fouilleren gehouden. Daarbij werden in totaal 869 personen en 149 auto's gecontroleerd. Er werden 18 steekwapens, diverse hoeveelheden verdovende middelen en een schroevendraaier in beslag genomen.


* OVERVAL AUTOBEDRIJF
VIERPOLDERS - Woensdagmiddag rond kwart over één werd door twee mannen, waarvan er één was gewapend met een vuurwapen, een overval gepleegd op een garagebedrijf in de Provenierstraat. De 42-jarige eigenaar moest daarbij onder bedreiging de autosleutels van een buiten geparkeerd staande auto afgeven en kreeg een aantal klappen. Tevens werd van het slachtoffer zijn dure horloge afgenomen. De bij de overval weggenomen auto werd ruim een uur later onbeheerd aangetroffen in de wijk Zevenkamp in Rotterdam-Oost en voor nader onderzoek in beslag genomen.


* STEEKPARTIJ; VUURWAPEN AANGETROFFEN
Woensdagavond omstreeks tien uur vond in een bedrijfspand aan de Asterstraat een steekpartij plaats. Hierbij raakten twee mannen uit Rotterdam, beiden 43 jaar, gewond. Beide slachtoffers hadden onenigheid gekregen met een nog onbekende man. Tijdens de woordenwisseling werd één van de mannen met een mes gestoken. Hierop schoot z'n partner hem te hulp, maar ook hij werd gestoken. Vervolgens nam de verdachte de benen in onbekende richting. Het tweetal werd, respectievelijk met steekwonden in dearm en oor, door GGD-personeel vervoerd naar het MCRZ, locatie Zuiderziekenhuis.
Tijdens een door politiemensen ingesteld onderzoek in het pand werd een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. Hierop werden de twee gewonde mannen, op grond van de Wet Wapens en Munitie, aangehouden. De recherche van het district Feijenoord-Ridderster stelt een nader onderzoek in.


* OVERVALLERS OP MODEZAAK AANGEHOUDEN
RHOON - Politiepersoneel van het district Zuid hielden woensdagmiddag omstreeks kwart over vijf op de Jan Olieslagersweg een 25-jarige vrouw uit Rotterdam en een 38-jarige man uit Rozenburg aan. Het tweetal had kort daarvoor een modezaak aan de Dorpsdijk overvallen.
De verdachten hadden na binnenkomst in de modezaak een 36-jarig vrouwelijk personeelslid uit Poortugaal met een vuurwapen en een mes bedreigd. Vervolgens werd de vrouw gesommeerd de kassa te openen, waarna enkele honderden euro's werden weggenomen. Met de buit, rende het tweetal de winkel uit en reed vervolgens op een scooter weg. Gealarmeerde
politiemensen stelden een onderzoek in en hielden het tweetal even later, op signalement, aan. Beiden werden overgebracht naar het politiebureau en voor nader verhoor en onderzoek ingesloten.


* DUITS JONGETJE BEDOLVEN ONDER DUINZAND
OUDDORP - Woensdagavond raakte een tienjarig Duits jongetje bedolven onder het zand van een ingestorte duinrand op het strand Kwade Hoek. Het slachtoffertje was met een vriendje aan het graven tegen de duinrand op het strand, toen hij plotseling werd bedolven en ruim twintig minuten onder het zand lag. Ook zijn hoofd verdween daarbij voor korte tijd onder de lading zand. Door op het strand aanwezige personen, die een en ander ontdekten, werd de jongen uitgegraven. Gealarmeerde politiemensen verleenden daarna eerste hulp aan het slachtoffertje dat voor nader onderzoek door GGD-personeel naar het Sophiakinderziekenhuis in Rotterdam werd vervoerd.


* OVERVAL OP CAFé
Donderdagmorgen omstreeks één uur vond op een caf' aan de Katendrechtse Lagedijk een overval plaats. Drie onbekende mannen namen, onder bedreiging van twee vuurwapens, ruim duizend euro weg. Tevens werden van de aanwezige, nog aan het gelag zittende, klanten persoonlijke bezittingen ontvreemd. Met de buit, renden de overvallers het caf' uit en vluchtten in onbekenderichting. De recherche van het district Zuid stelt een onderzoek in.


* JONGEN GERAAKT DOOR 'VLIEGENDE' KOELKAST

Woensdagavond omstreeks negen uur raakte op de Dortselaan een 14-jarige jongen uit Barendrecht gewond, nadat een koelkast op zijn arm was gekomen.
Het slachtoffer fietste op straat, toen plotseling een koelkast uit een pand werd gegooid. De jongen probeerde deze te ontwijken, maar kon niet voorkomen dat de koelkast deels op zijn fiets en arm terecht kwam. In het MCRZ, locatie Zuiderziekenhuis, werd hij aan de opgelopen kneuzingen behandeld. Naar de koelkastverwijderaars wordt door de politie een onderzoek ingesteld.

Politiepersoneel van het district Zuid stelde woensdagmiddag even voor zes uur, naar aanleiding van klachten van omwonenden over stankoverlast, een onderzoek in een pand aan de Pleinweg in. In een kelder werd een hennepkwekerij aangetroffen. Zo'n 150 hennepplanten, alsmede de voor de groei benodigde apparatuur, werden in beslag genomenen en later vernietigd. Tegen de 45-jarige eigenaar van de hennepkwekerij werd, op grond van de Opiumwet, proces-verbaal opgemaakt.


* SNELHEIDSCONTROLES
Personeel van de Verkeerspolitie (Afdeling Verkeershandhaving) hield woensdagmorgen en -avond op de 's-Gravendijkwal, Laan op Zuid en Westzeedijk snelheidscontroles.
Tussen half elf en half één gingen op de 's-Gravendijkwal 172 van de in totaal 1780 passerende automobilisten op de bon. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 86 km/uur in plaats van '50'. Op de Laan op Zuid flitste de radar tussen half vier en half zes 2 van de in totaal 676 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 71 km/uur in plaats van '50'. Op de Westzeedijk lapten tussen half acht en tien uur 63 van de in totaal 787 passerende autobestuurders de 50-limiet aan hun laars. Hoogst gemeten overtreding bedroeg 78 km/uur.


* DRIE WERKNEMERS MET ADEMHALINGSPROBLEMEN NA INADEMING

ZWAVELDIOXIDE
Woensdagmorgen kort na tien uur kregen drie werknemers van een bedrijf aan de Welplaatweg het benauwd, toen zij een bij een bedrijf aan de Montrealweg vrijgekomen wolk met zwaveldioxide inademden. De drie werknemers werden ter plaatse door GGD-personeel behandeld en konden daarna hun werkzaamheden vervolgen.
De wolk zwaveldioxide was vrijgekomen, nadat gemorste zwavel door een shovel op een hoop was geschoven, waarbij vermoedelijk door wrijving de zwavel ging smeulen. Een werknemer van het betrokken bedrijf aan de Welplaatweg ging de smeulende zwavel, in plaats van deze met zand af te dekken, echter te lijf met een brandslang, waardoor de zwavel reageerde en de wolk met zwaveldioxide ontstond.
Omdat het betrokken bedrijf het incident niet meldde bij de politie, werd proces-verbaal opgemaakt. Tevens zullen de brandweer en de Milieudienst Rijnmond samen met dit bedrijf het omgaan met de stof zwavel aanscherpen.