Ingezonden persbericht

Nederlander enthousiast over integratie alternatieve geneeswijzen

Zes op de tien Nederlanders vinden het 'een goede zaak' dat alternatieve en reguliere (gewone) geneeswijzen integreren. Volgens een onderzoek dat het tijdschrift GezondheidNieuws heeft laten uitvoeren, zijn vooral vrouwen enthousiast. Slechts elf procent van de Nederlanders omschrijft de ontwikkeling als 'flauwekul'.

De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn groot als het gaat om opvattingen over alternatieve geneeswijzen. Van de vrouwen noemt 68 procent het een goede zaak dat aanvullende geneeswijzen integreren in de gewone geneeskunde, bij mannen ligt het percentage op 53 procent. Ook vinden vrouwen massaler dat de integratie wel een beetje sneller mag verlopen (36 procent tegen 19 bij de mannen). Dat alternatieve geneeswijzen werken weet 47 procent van de vrouwen en 33 procent van de mannen. Een kwart van alle Nederlanders denkt dat de gezondheidszorg goedkoper uit is als natuurlijke geneeswijzen als bijvoorbeeld manuele therapie en acupunctuur massaler in ziekenhuizen worden toegepast.

Sceptici zijn er ook in Nederland blijkt uit het onderzoek van GezondheidNieuws. Elf procent omschrijft de integratie als flauwekul, de werking van alternatieve geneeswijzen zou niet bewezen zijn. Met zestien procent ligt er een piek in het noorden.

"Kortzichtigheid"

De artsenvereniging voor homeopathie (VHAN) ziet in de uitslag reden om energieker te werken aan de integratie. VHAN-voorzitter Christien Klein-Laansma: "Er moet om te beginnen meer kennis over aanvullende geneeswijzen worden geïntegreerd in de medische basisopleiding."

Cees Renckens, voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, toont zich in GezondheidNieuws verbaasd over het hoge percentage dat enthousiast is. Volgens hem getuigt 61 procent van de Nederlanders van "kortzichtigheid en gebrek aan deskundigheid".

---