Politie Gelderland-Midden

Barneveld; veelpleger bekent reeks feiten
Publicatiedatum: 22-08-2003

Een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats heeft na zijn aanhouding door de politie in de unit Noord dertien diefstallen bekend. Verder blijkt uit het politieonderzoek dat de man al tientallen keren in verschillende regio's met de politie in aanraking is geweest. Hij is aangehouden op de Jan van Schaffelaarstraat in Barneveld.

De aanhouding wordt mogelijk als een toezichthouder van de gemeente de politie tipt over het feit dat de man vermoedelijk winkeldiefstallen pleegt. Als de politie de man aanhoudt, pleegt hij zo veel verzet dat de spiegel van de auto van de toezichthouder wordt vernield.

Feiten
Eénmaal in het politiebureau wordt gaandeweg duidelijk dat de man - een gebruiker van verdovende middelen - meerdere diefstallen heeft gepleegd. Deze worden voor een groot deel nog bij hem aangetroffen. Zelf verklaart hij dat hij " . even is gaan winkelen." Van de gestolen goederen heeft hij afstand gedaan, zodat deze zijn teruggegeven aan hun respectievelijke eigenaren. Daarbij gaat het om een aantal zonnebrillen; een koksbijl; enkele petjes; batterijen; DVD's en video's; een riem; een borstel; een ketting; deodorant; een toiletborstel; een kan en een kandelaar. Ook neemt de man in het centrum van Barneveld een fietspomp en bij het station een fiets weg. In totaal bezoekt hij zo'n tien verschillende winkelfilialen.

Aangifte
Juist deze week vestigde de politie zowel in haar Nieuwsbrief als in persberichten de aandacht op het toch vooral doen van aangifte van strafbare feiten. Ook om op basis daarvan te kunnen bewijzen dat de verdachte de feiten werkelijk gepleegd heeft. Toch is de politie ook in dit onderzoek weer aangelopen tegen misdrijven die wel gepleegd, maar niet aangegeven zijn. Slechts de helft van de diefstallen die de man heeft gepleegd, zijn aanvankelijk bij de politie in Barneveld aangegeven. Weliswaar is het gelukt de benadeelden zelf te achterhalen, maar daardoor vergt het onderzoek wel meer tijd dan nodig is. Inmiddels heeft de politie deze zaak afgesloten en proces-verbaal op gemaakt.

voor nadere informatie:
Bureau Communicatie
politie Gelderland-Midden; district West-Veluwe Vallei Harry Munniksma
0318 - 688221

---