Rijksuniversiteit Groningen

096-Vijftiende Colloquium Neerlandicum

`NEERLANDISTIEK DE GRENZEN VOORBIJ'

Datum: 21 augustus 2003

Van 24 tot 30 augustus 2003 wordt het Vijftiende Colloquium Neerlandicum te Groningen gehouden. Hieraan nemen bijna tweehonderd docenten Nederlands aan universiteiten in het buitenland deel en honderd docenten Nederlands als tweede/vreemde taal uit Nederland en Vlaanderen. De docenten vertegenwoordigen ruim dertig nationaliteiten, de voertaal van het colloquium is vanzelfsprekend Nederlands.

Het colloquium wordt geopend door Kader Abdolah, die in 1988 als politiek vluchteling in Nederland aankwam, Nederlands leerde en in 1993 als schrijver debuteerde met De adelaars. De openingslezing wordt uitgesproken door prof.dr. Frans Zwarts, taalkundige en rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen.

Van Georgië tot Zuid-Korea

In Georgië, Zweden, Wit-Rusland, Kroatië, Maleisië en Zuid-Korea wordt Nederlands onderwezen op universitair niveau. En dit is maar een greep uit de 44 landen waar neerlandistiek opgenomen is in het curriculum van een of meer universiteiten. De Colloquia Neerlandica worden eens in de drie jaar gehouden, afwisselend in Vlaanderen en Nederland (2000 in Leuven, 1997 in Leiden).

Grenzen

Het centrale thema van deze editie luidt `Neerlandistiek de grenzen voorbij'. Deelthema's zijn: Literatuur zonder grenzen (koloniale en postkoloniale literatuur); Jeugdliteratuur; Literatuur en cultuur; en Intra- versus extramurale canon. Er is een dagdeel Nieuwe media en er is aandacht voor taal en beroep en voor andere confronterende tendensen zoals taalkunde versus letterkunde en toegepaste versus zuivere taalkunde.

Ondersteuning

Het colloquium wordt mogelijk door een aanzienlijke subsidie van de Nederlandse Taalunie en belangrijke financiële steun van: Prins Bernhard Cultuurfonds, Vlaams-Nederlands Comité voor Nederlandse taal en cultuur, Stichting tot instandhouding van het gedachtegoed van F. de Munnik, Stichting Dr Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, Van Bijleveltstichting, Nederlandse Gasunie en M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Noot voor de pers

Voor nadere inlichtingen: Marja Kristel, tel. (+ 31) (0)172 518243 (GSM 06 2268 8978), fax (+ 31) (0)172 519925, e-mail: m.kristel@ivnnl.com , website: www.ivnnl.com.