Politie Gelderland-Zuid


+ Korpsstaf


Datum Zondag 24 augustus 2003                                        
                                                                     
Van    / afdeling Communicatie                                       

Regionaal Persbericht



District Stad Nijmegen


Autodief aangehouden

Een 29-jarige Nijmeegse deed vrijdagmorgen aangifte van diefstal van haar rode Opel Kadett. Deze was die nacht gestolen vanaf de Weurtseweg. Op vrijdagmiddag zagen politiemensen de auto rijden op de Kronenburgersingel. Toen de agenten hun auto hadden gekeerd zagen ze de Opel geparkeerd staan op de Kronenburgersingel. Er was op dat moment geen bestuurder bij. Vervolgens werd post gevat in de buurt van de gestolen auto. Korte tijd later verscheen een man bij de auto. Deze man, een 33-jarige Nijmegenaar, werd daarop aangehouden. Hij bekende de diefstal.


Tasjesrover aangehouden

Een 70-jarige inwoner van Marl (D) werd vrijdagmiddag op de St. Jorisstraat van zijn polstas beroofd. Terwijl de man de weg overstak rukte een voorbijkomende fietser de polstas uit zijn had. De man ging direct de dief achterna terwijl hij (in het Duits) "houdt de dief" riep. Twee getuigen zagen kans om de dief vast te pakken en vast te houden tot de politie kwam. De man is ingesloten. De verdachte is een 23-jarige Nijmegenaar. Hij is in verzekering gesteld.


Man aangehouden met cocaïne

Politiemensen controleerden in de nacht van vrijdag op zaterdag een auto op de Van Apelterenweg. De bestuurder van de auto gedroeg zich erg zenuwachtig. Omdat de man, een 26-jarige inwoner van Zutphen, eerder was veroordeeld voor het bezit van drugs werd de auto nauwkeurig onderzocht. Daarbij trof de politie een hoeveelheid van bijna 60 gram cocaïne aan. De man is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.


Inbrekers aangehouden

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een supermarkt in de Lange Hezelstraat. Getuigen hadden twee mannen zien weglopen waarvan een globaal signalement bekend was. De politie zocht de omgeving af en zag even later twee mannen lopen op de Tunnelweg. Toen de mannen de politieauto zagen begonnen ze te rennen in de richting van de Spoorstraat. Tijdens het wegrennen gooiden ze twee tassen weg waar later sigaretten en een hoeveelheid kauwgom in bleek te zitten. De verdachten konden op de Stieltjesstraat worden aangehouden. Het betreft twee Nijmegenaren van 19 en 20 jaar oud. Ze zijn ingesloten.


Twee mannen aangehouden voor bedreiging en mishandeling

De politie heeft zaterdagmiddag op de Weurtseweg twee Nijmegenaren van 25 en 33 jaar aangehouden wegens bedreiging en mishandeling. De mannen hadden kort daarvoor een 31-jarige Nijmeegse vrouw met de dood bedreigd. De vrouw liep op de Weurtseweg met haar drie zussen. Toen de echtgenoot van de 31-jarige, een eveneens 31-jarige Nijmegenaar, die inmiddels was gewaarschuwd, naar de beide verdachte toe ging om te vragen wat de bedoeling van de bedreiging was, werd hij eveneens bedreigd en vervolgens mishandeld.


Aanhoudingen na diefstal uit kluisjes zwembad

Een 38-jarige Nijmegenaar ontdekte zaterdagmiddag in het Zwembad West dat het kluisje waar hij zijn spullen had opgeborgen, was opengebroken. Ook het kluisje van een 26-jarige inwoner van Beneden-Leeuwen was leeggeroofd. Na het bekijken van de opnamen van de bewakingscamera's konden twee personen worden geïdentificeerd die het zwembad met de gestolen spullen hadden verlaten. Daarbij was, met de gestolen sleutel, ook een personenauto weggenomen. Eén van de verdachten werd door politiemensen herkend als een 19-jarige Nijmegenaar. Hij kon even later in zijn woning worden aangehouden. In zijn gezelschap was een 17-jarige vrouw uit Wijchen. Zij bleek de tweede verdachte te zijn. Ook zij werd aangehouden De gestolen goederen waren alle nog in het bezit van beide verdachten. Zij zijn in verzekering gesteld.


Inbreker aangehouden

Een 30-jarige Nijmegenaar hoorde zaterdagavond glasgerinkel en het alarm vanuit een woning aan de Heiweg. De man vermoedde dat er werd ingebroken en ging op onderzoek. Van de woning waar het geluid vandaan kwam was een ruit ingeslagen. Binnen zag hij een onbekende man zitten. Toen de inbreker merkte dat hij ontdekt was kwam hij naar buiten en dreigde de 30-jarige 'kapot te schieten'. Vervolgens probeerde hij de getuige met een glasscherf te steken. De 30-jarige getuige kon zich gelukkig met een zaklantaarn verweren. Daarbij raakte de inbreker licht gewond. De inmiddels gewaarschuwde politie kon de inbreker, een 38-jarige inwoner van Grave, aanhouden.


Bromfietsdief aangehouden

Een getuige zag zaterdagavond dat een man bezig was om bij de hoofdingang van het UMC St. Radboud een bromfiets te stelen. De getuige hield de dief aan en waarschuwde de politie. Die haalde de dief op en sloot hem in op het politiebureau. Het betreft een 46-jarige Nijmegenaar.


Autokraker aangehouden

Een 67-jarige Nijmegenaar zag in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Smetiusstraat een vreemde man uit zijn geparkeerde auto stappen. Hij ontdekte al snel dat de autoradio niet meer op z'n plaats zat. De man ging de autokraker achterna en hield hem aan. De gewaarschuwde politie nam de verdachte van hem over. Het is een 15-jarige inwoner van Amersfoort. Deze is ingesloten.


Aanrijding met letsel

Een 13-jarige inwoonster van Lent stak vrijdagmiddag met haar fiets de Gen. James Gavinweg over. Zij verleende daarbij geen voorrang aan een 37-jarige automobilist uit Bemmel. Door de aanrijding die daar op volgde liep de 13-jarige een zware hersenschudding op. Zij werd naar het UMC St. Radboud overgebracht.



Verkeersagressie

Een 24-jarige automobilist uit Berg en Dal is vrijdagmiddag, rond 14.00 uur op de Oranjesingel mishandeld door een andere automobilist. Het slachtoffer reed over de Oranjesingel. De bestuurster van een blauwe Peugeot moest wegens de werkzaamheden aldaar invoegen. Dit lukte haar blijkbaar niet. De bestuurster van de Peugeot en de man die naast haar zat werden daarop zo agressief dat zij beiden uitstapten. De bijrijder gaf daarop de 24-jarige een vuistslag in het gezicht. Aangezien het kenteken van de Peugeot bekend is zullen de inzittenden door de politie worden gehoord.


Gestolen motor

Een 28-jarige inwoner van Lobith deed aangifte van diefstal van zijn gele Suzuki met kenteken MH-SZ-33. Deze werd vrijdag gestolen vanaf het Toernooiveld.



Woninginbraken

Vrijdagmiddag is ingebroken in een woning aan de Baljuwstraat. De ruit van een schuifpui aan de achterzijde werd ingeslagen. De 45-jarige bewoner deed aangifte. Wat er gestolen werd is nog niet bekend.
De 18-jarige bewoner van een woning aan de Galvanistraat hoorde vrijdagavond lawaai terwijl hij op de eerste verdieping van de woning was. Toen hij beneden ging kijken trof hij in de woonkamer twee mannen aan. In de tuin zag hij nog twee mannen staan. De vier mannen gingen er snel vandoor en hadden geen kans om iets mee te nemen. Ondanks een zoekactie in de omgeving konden de daders niet worden aangehouden.

Brand in garagebox

Vrijdagavond ontstond brand in een garagebox in de Archipelstraat. De gewaarschuwde brandweer had het vuur snel onder controle maar een aantal garageboxen liep rook- en waterschade op. De oorzaak van de brand is onbekend. De technische recherche stelt een onderzoek in.


Gestolen auto

Vanaf de 41e straat Zwanenveld is in de nacht van vrijdag op zaterdag een grijze Honda Civic met kenteken SG-97-JY gestolen. Aangifte werd gedaan door een 60-jarige Nijmeegse.


Diefstal scooter

Een 34-jarige inwoner van Gennep deed aangifte van diefstal van zijn scooter. Terwijl de man op donderdagmorgen stond te pinnen bij een geldautomaat bij het winkelcentrum Leuvensbroek kwamen twee mannen naast hem staan. Deze mannen namen hem de sleutel van zijn scooter af. Eén van de mannen reed vervolgens op de scooter weg. De andere man reed weg in een blauw/grijze Ford Escort. De scooter is van het merk TGB en had verzekeringsplaatje ZJR787.


Alcoholcontrole

Zaterdagavond is een alcoholcontrole gehouden op de Nieuwe Dukenburgseweg. Deze controle vond plaats in het kader van 'blik op veilig'. 567 bestuurders moesten blazen. Tegen zes bestuurders is proces-verbaal opgemaakt wegens drankgebruik. Van twee van hen werd het rijbewijs ingevorderd. Zij bliezen respectievelijk 625 en 710 ug/l.



District Tweestromenland


Beek-Ubbergen - alcoholcontrole

Vrijdagmiddag en -avond is een alcoholcontrole gehouden op de Rijksweg in Beek-Ubbergen. In totaal legden 828 bestuurders een blaastest af. Geen van hen bleek te veel gedronken te hebben. Wel kregen drie bestuurders een proces-verbaal wegens het niet dragen van de autogordel.


Groesbeek - frontale aanrijding scooters

Vrijdagavond vond een frontale aanrijding plaats tussen twee scooters. Dit gebeurde op het weggetje tussen het gemeentehuis en de Houtlaan in Groesbeek. Bij deze botsing raakte een 16-jarige Groesbeker ernstig gewond. Hij is opgenomen in het UMC St. Radboud. De andere bestuurder, een 17-jarige Groesbeker raakte slecht licht gewond. Beide bestuurders droegen tijdens de botsing geen helm. De 17-jarige bleek bij controle te veel gedronken te hebben. Hij blies 280 ug/l. Van de 16-jarige in een bloedproef afgenomen. De juiste toedracht van het ongeval wordt nog onderzocht.


Groesbeek - drie verdachten aangehouden voor vernielingen

De politie van Groesbeek heeft in de nacht van zaterdag op zondag op de Mooksebaan drie inwoners van Mook aangehouden. De mannen, 16, 18 en 18 jaar oud, worden er van verdacht op diverse plaatsen in Groesbeek verkeersborden te hebben vernield. Alle drie de verdachten zijn ingesloten. De politie sluit niet uit dat nog meer verdachten worden aangehouden.


District De Waarden


Culemborg - man aangehouden voor verzet en opgeven valse naam

Vrijdagavond trof de politie op de Parallelweg Oost in Culemborg een viertal mannen aan die daar op straat bier liepen te drinken. Toen hen gevorderd werd de bierblikjes weg te gooien begon één van de mannen direct te schelden. Toen hem naar zijn naam werd gevraagd vertelde hij Jantje Beton te heten. Daarop werd de man aangehouden. Omdat de man zich hevig tegen zijn aanhouding verzette moesten meerder politiemensen ter assistentie komen. De man werd uiteindelijk ingesloten in het politiebureau in Tiel. Bij zijn verhoor op zaterdag gaf hij zijn juiste personalia op. Het gaat om een 26-jarige inwoner van Uithoorn. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.


Geldermalsen - bedrijfsinbraak

In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een bedrijf aan de Chamotte in Geldermalsen. Een raam was open gebroken. Uit het bedrijf verdween een beeldscherm.


Tiel - gestolen auto

In de nacht van vrijdag op zaterdag is vanaf het Flipjes Erf een groene Opel Corsa met kenteken KZ-04-TL gestolen. De eigenaar, een 29-jarige man uit Tiel, deed aangifte.


Herwijnen - uitgebrande auto aangetroffen

Zaterdagavond werd langs de Mert in Herwijnen een brandende auto aangetroffen. Bij onderzoek bleek de auto in de nacht van vrijdag op zaterdag te zijn gestolen bij een inbraak in een bedrijf in Werkendam. Het onderzoek is overgedragen aan de politie in de regio Midden- en West-Brabant.



Postbus 9109
6500 HL Nijmegen
Telefoon (024) 327 60 05
Fax (024) 327 63 39 ---- --