IHC Caland NV
Persbericht - IHC Caland N.V. 25 augustus 2003

IHC CALAND SLUIT VAN DER GIESSEN-DE NOORD EN SPLITST DE SCHEEPSBOUWACTIVITEITEN AF. NETTO VOORZIENING VAN US$ 45 MILJOEN TEN LASTE VAN HET RESULTAAT OVER 2003.

Samenvatting

1. Beslissing om van der Giessen-de Noord te sluiten;
3. Hiervoor benodigde voorziening geschat op US$ 45 miljoen na belastingen;
4. Besluit genomen om een voorstel te doen de scheepsbouwactiviteiten te verzelfstandigen via een afsplitsing van de resterende gezonde Nederlandse scheepswerven (IHC Holland en Merwede Shipyard) in een nieuwe beursgenoteerde onderneming, waarvan de aandelen aan de zittende aandeelhouders worden verstrekt;
5. Nettowinst over het eerste halfjaar 2003 lager dan vorig jaar(US$ 34,2 miljoen), voornamelijk vanwege het verschuiven van het opleveringstijdstip van enkele opdrachten (2002: US$ 42,4 miljoen);
6. Nieuw geboekte opdrachten voor US$ 921 miljoen, inclusief een groot FPSO lease- en exploitatiecontract;
7. Succesvolle inbedrijfstelling van de generieke FPSO "B" op het Serpentina-veld van ExxonMobil buitengaats Equatoriaal Guinee;
8. De offshore markt is trager dan verwacht, maar op de middellange tot lange termijn nog steeds veelbelovend;
9. Afgezien van de voorziening in verband met van der Giessen-de Noord, ligt de groep nog steeds op schema om de voorspelde nettowinst van US$ 110 miljoen te behalen.

Resultaat over het eerste halfjaar

Over de eerste zes maanden van 2003 heeft IHC Caland een nettowinst na belastingen behaald van US$ 34,2 miljoen (US$ 1,07 per aandeel) ten opzichte van US$ 42,4 miljoen US$ 1,35 per aandeel) over het eerste halfjaar van 2002, en US$ 77,4 miljoen US$ 2,44 per aandeel) over het gehele jaar 2002.

De kasstroom bedroeg over het eerste halfjaar US$ 106,3 miljoen (US$ 3,33 per aandeel) in vergelijking met US$ 86,8 miljoen (US$ 2,76 per aandeel) over het eerste halfjaar 2002 en US$ 175,3 miljoen (US$ 5,53 per aandeel) over geheel 2002. De netto liquiditeiten plus effecten beliepen ultimo juni 2003 US$ 77,9 miljoen tegen US$ 226,4 miljoen eind 2002.

Vooruitzichten voor het verslagjaar 2003

Zoals hiervoor vermeld, is met grote spijt het besluit genomen om onze scheepswerf van der Giessen-de Noord, actief in de speciale scheepsbouw, te sluiten. Dit besluit zal geleidelijk worden uitgevoerd, en zal na aflevering van het laatste schip uit het orderboek, naar verwachting in het eerste kwartaal van 2004, geheel zijn uitgevoerd.

Het is in toenemende mate duidelijk geworden, dat deze werf in de huidige zeer zwakke markt niet kan overleven, als gevolg van de niet concurrerende prijsniveaus, waarop zij gedwongen is te werken. Tevens is de verwachting, dat de markt voor jumbo sleephopperzuigers - de reden waarom de groep deze werf heeft overgenomen - voor de voorzienbare toekomst geen perspectief biedt.

In dit verslagjaar zal ten laste van het resultaat een voorziening van US$ 45 miljoen (E 40 miljoen) na belastingen worden gevormd in verband met de sluiting, deels om de afvloeiingskosten van de resterende werknemers te dekken, deels voor verwachte inefficiëntie tijdens de afbouw, en tevens als voorziening voor het risico van verliezen bij de verkoop van de bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van de toekomstige verkoopopbrengst van deze activa, is het mogelijk dat de netto lasten iets lager kunnen uitvallen.

Tevens is het de bedoeling, om twee transparante, doelgerichte en gezonde ondernemingen te vormen door het verzelfstandigen van de resterende scheepsbouwactiviteiten naar de huidige aandeelhouders, middels een onderneming met een zelfstandige beursnotering, effectief met ingang van 1 januari 2004.

Deze afsplitsing zal naar verwachting geen verdere invloed op de resultatenrekening hebben.

Ondanks de reorganisatievoorziening voor van der Giessen-de Noord, zal de verwachte kasstroom uit bedrijfsactiviteiten voor het gehele verslagjaar waarschijnlijk stijgen tot ongeveer US$ 220 miljoen (US$ 6,85 per aandeel), in vergelijking met US$ 175,3 miljoen (US$ 5,53 per aandeel) over 2002.

De investeringen in F(P)SO's zullen naar verwachting circa US$ 500 miljoen bedragen, tegen US$ 613 miljoen over 2002.

Splitsing

Het voorstel tot splitsing van de resterende twee hoofdactiviteiten vloeit voort uit de sterk ervaren noodzaak om de aandacht van de directie scherp te kunnen richten op twee volstrekt verschillende activiteiten, welk zeer weinig onderlinge synergie vertonen. In dit verband vereisen de snelgroeiende offshore activiteiten een toenemende aandacht van het management, welke ten koste zou gaan van de baggerbouwactiviteiten.

De splitsing, indien goedgekeurd, zal beide ondernemingen de mogelijkheid bieden te streven naar realisatie van hun respectievelijke en onderscheiden strategische doelstellingen en groeikansen. Beide ondernemingen zullen dan een beursnotering op Euronext Amsterdam hebben.

De vakbonden zijn ingelicht, en aan de ondernemingsraad van van der Giessen-de Noord is advies gevraagd omtrent de sluiting van van der Giessen-de Noord. Aan de ondernemingsraden van IHC Holland en Merwede Shipyard zal advies gevraagd worden omtrent de afsplitsing van de resterende scheepsbouwactiviteiten.

In het vierde kwartaal van 2003 zal een buitengewone aandeelhoudersvergadering worden gepland, waarbij de aandeelhouders kunnen beslissen over het splitsingsvoorstel. Voor dit doel zal een informatiepakket worden voorbereid.

Verwacht wordt thans, dat de afsplitsing aan het eind van december 2003 effectief zal worden.

Nieuwe opdrachten

Gedurende het eerste halfjaar van 2003 werd voor een bedrag van US$ 921 miljoen aan nieuwe opdrachten ontvangen, in vergelijking met US$ 1,452 miljoen over het eerste halfjaar van 2002 en US$ 1,858 miljoen over geheel 2002. De orderportefeuille bedroeg per 30 juni US$ 5,4 miljard (US$ 5,1 miljard ultimo 2002).

Enige belangrijke nieuwe opdrachten:

Een contract op lease- en exploitatiebasis van Petrobras voor de levering van een grote complexe FPSO. Het contract is voor een minimale periode van 94 maanden en de totale waarde gaat US$ 500 miljoen te boven.
Het lease- en exploitatiecontract met SEICL (Sakhalin-2) van de FSO bij Sakhalin eiland (Rusland) is met twee jaar verlengd. Dit contract loopt na verlenging tot eind 2005.
Van Petrobras is een 'letter of intent' ontvangen voor de verlenging met een jaar van het lease- en exploitatiecontract voor de Roncador FPSO, Brazilië. Dit contract loopt nu door tot mei 2009.
Contracten voor een drietal CALM-boeien met bijkomende werkzaamheden van Nexen Yemen, ChevronTexaco Angola en Conoco Phillips, Verenigd Koninkrijk. Oplevering van alle drie de boeien vindt begin 2004 plaats.
Een contract voor de levering van een CALM boei voor zeer diep water van Technip voor ExxonMobil, voor de ontwikkeling van het Ehra veld in Nigeria. Oplevering: medio 2005.
Een contract voor de levering van nog een CALM boei voor zeer diep water van Saipem, voor de ontwikkeling van het Kizomba B veld, blok 15 buitengaats Angola voor ExxonMobil. Oplevering: medio 2005.
Ontvangst van een 'letter of intent' van Woodside Petroleum voor de levering van een ontkoppelbaar 'turret' afmeersysteem ten behoeve van de FPSO die als deel van de ontwikkeling van het Enfield veld bij de noordwestkaap van Australië zal worden geïnstalleerd.

De Enfield 'turret' biedt plaats aan 13 'risers' in diepwater (600 meter).Deze zal op de 150.000-dwt FPSO van de afnemer worden aangebracht. Oplevering: eind 2005.
Contracten voor het ontwerp en de bouw van baggerwerktuigen (snijkop- en hopperzuigers) van opdrachtgevers in Iran, India, Marokko, Maleisië, Malediven, Nigeria en Kroatië.
Opdrachten voor de verlenging van een zeegaande grindzuiger, alsmede voor baggerinstallaties, componenten, automatisering en instrumentatie voor de renovatie en verbetering van bestaande baggervaartuigen.
In het segment van de rivier cruise schepen werd een opdracht ontvangen van Dunav Tours, Bulgarije voor één schip, met een optie voor een tweede schip.

Opdrachten ontvangen na 30 juni 2003

In de baggerscheepsbouwactiviteiten zijn de volgende belangrijke opdrachten ontvangen:

Een contract voor het ontwerp en de engineering van een zeer grote zelfvarende snijkopzuiger, met een geïnstalleerd vermogen van 28200 kW, voor DEME uit België, één van de toonaangevende aannemers ter wereld. Het besluit om daadwerkelijk tot de bouw over te gaan, zal uiterlijk in oktober van dit jaar worden genomen.
Contracten voor zes standaard snijkopzuigers uit de 'Beaver'-serie voor opdrachtgevers in Nigeria, India, Iran, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten, voor het ontwerp en de bouw in samenwerking met een Chinese scheepswerf van een 8000 kW snijkopzuiger, en voor de renovatie van een sleephopperzuiger voor Egypte.

Inclusief de verwachte bouwopdracht voor de zelfvarende snijkopzuiger, hebben deze opdrachten een waarde van US$ 150 miljoen.

In de offshore olie- en gasactiviteiten van de groep zijn sinds 30 juni geen belangrijke nieuwe opdrachten geboekt.

Financiering

De groep blijft terughoudend ten aanzien van de uitgifte van elke vorm van eigen vermogen of afgeleide financiële instrumenten, tenzij dit plaatsvindt onder de druk van uitzonderlijk gunstige marktomstandigheden voor FPSO lease- en exploitatiecontracten Zoals in de samenvatting opgemerkt, is de orderontvangst in de offshore divisie trager geweest dan verwacht, waardoor thans een dergelijke druk niet bestaat. De zeer hoge lopende investeringen in 2003 in FPSO's voor de leasevloot zal eind van het jaar resulteren in een verhouding tussen vreemd en eigen vermogen, vergelijkbaar met 2002 (vóór de voorziening voor van der Giessen) en met inbegrip van deze voorziening zelfs hoger uitvallen. De tragere orderinstroom in 2003 houdt echter in, dat de balansverhoudingen in 2004 belangrijk zullen verbeteren.

Marktontwikkelingen

Offshore olie- en gasactiviteiten

Terwijl de groep succesvol is geweest in het binnenhalen van een aantal kleine en middelgrote opdrachten voor de verkoop van offshore systemen en diensten, leidt een wereldwijde vertraging in de exploratie- en productieactiviteiten tot het opschuiven van een aantal uit te brengen aanbiedingen. Deze situatie zal naar verwachting tot het eind van dit jaar voortduren. Hierdoor neigt de concurrentie meer agressief te worden in alle segmenten van het productaanbod van de groep.

De verwachte trage orderinstroom van grootschalige (FPSO/TLP) projecten biedt de groep de gelegenheid zich te concentreren op het versterken van de organisatie en verdere verbeteringen van de beheersingssystemen. Dit geeft de noodzakelijke adempauze na een lange periode van zeer hoge activiteit, welke een grote wissel trok op de middelen en het management. Het vertrouwen, dat op de middellange termijn de diepwater veldontwikkelingen voldoende kansen zullen blijven bieden om de geplande groei te halen, is onverminderd groot. Het blijkt overigens, dat de grote energieverbruikende landen nu al stappen nemen om hun energievoorziening veilig te stellen en te spreiden. Het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan blijft hierbij het voorkeursgebied. Tegelijkertijd zullen de groeiende economieën in Zuidoost Azië ontwikkeling van offshore diepwatergebieden in de eigen regio, waar een aantal veldontwikkelingen in de belangstelling komen, aanmoedigen.

De groep verwacht nog steeds, dat voor het eind van 2003 nog een FPSO-contract zal worden afgesloten.

Bagger- en gespecialiseerde scheepsbouwactiviteiten

Zoals al verwacht, bleef de vraag naar gespecialiseerde schepen zeer zwak. Dit werd onlangs bevestigd door het zeer lage aandeel (5,5%) van de nieuwe opdrachten wereldwijd, dat door de Europese scheepswerven in het eerste halfjaar van 2003 werd binnengehaald.

Op de middellange tot lange termijn is weliswaar enige verbetering in dit marktsegment te verwachten, maar deze verbetering zal ruim te laat komen, om een volledige bezetting van onze gespecialiseerde scheepsbouwactiviteit veilig te stellen. Daarnaast wordt verwacht, dat de prijzen onder zware druk zullen blijven staan door de toenemende concurrentie van andere Europese scheepswerven en prijsdumping door werven uit het Verre Oosten, waartegen door de EU een WTO-procedure wordt aangespannen.

De markt voor de baggerbouwactiviteiten toonde een bevredigend vraagniveau naar nieuwbouwmaterieel. Zoals al eerder aangegeven, bleef deze vraag wel beperkt tot kleine en middelgrote sleephopperzuigers, en zelfvarende zowel als standaard snijkopzuigers. Ook de markt voor renovaties en verbouwingen zorgde voor werk. De vraag kwam van zowel de Nederlandse en Belgische aannemers als van buitenlandse staatsbaggerbedrijven. De voortdurende onzekerheid ten aanzien van de beschikbaarheid van Indonesisch zand voor de grote landaanwinningprojecten in Singapore blijft de timing beïnvloeden van investeringsbeslissingen door de Nederlandse en Belgische aannemers voor vervanging van verouderend materieel .
Alles samengenomen verwachten wij dat de vraag in de baggerbouwmarkt voldoende blijft om onze resterende capaciteit te vullen. Met de verwachte opdracht voor de zelfvarende snijkopzuiger voor DEME, is al een groot deel van de capaciteit voor 2004 en een deel van 2005 gevuld.

Veranderingen in de Management Board

Afhankelijk van de goedkeuring voor de afsplitsing van de scheepsbouwactiviteiten, zal de heer J.J.C.M. van Dooremalen de nieuwe beursgenoteerde onderneming, welke IHC Holland en Merwede Shipyard zal bevatten, gaan leiden. Dit houdt in, dat hij zal terugtreden als president-directeur van IHC Caland, waarbij de heer D. Keller, thans statutair directeur voor de offshore olie- en gasactiviteiten, deze taak op zich zal nemen. IHC Caland zal dan nog uitsluitend bestaan uit de offshore olie- en gasactiviteiten van de huidige IHC Caland groep.

Financiële agenda
|Voorlopige resultaten 2003                              |30 januari  |
|                                                        |2004        |
|Definitieve resultaten 2003 - Persbericht               |29 maart    |
|                                                        |2004        |
|Definitieve resultaten 2003 - Persconferentie (14.00 uur|29 maart    |
|IHC Caland, Schiedam)                                   |2004        |
|Definitieve resultaten 2003 - Presentatie aan analisten |30 maart    |
|Amsterdam en Londen                                     |2004        |
|Jaarverslag 2003                                        |eind april  |
|                                                        |2004        |
|Algemene Vergadering van Aandeelhouders 2004            |14 mei 2004 |
|Resultaten over het eerste halfjaar 2004 - Persbericht  |30 augustus |
|                                                        |2004        |
|Resultaten over het eerste halfjaar 2004 -              |30 augustus |
|Persconferentie (14.00 uur IHC Caland, Schiedam)        |2004        |
|Resultaten over het eerste halfjaar 2004 - Presentaties |31 augustus |
|aan analisten (Amsterdam en Londen)                     |2004        |

Bedrijfsprofiel

IHC Caland, leverancier van materieel voor de offshore olie-industrie en de bagger- en scheepvaartsector.
IHC Caland N.V. is de beursgenoteerde Nederlandse houdstermaatschappij van een groep van internationale maritiem-technische bedrijven. Het werkterrein van de groep omvat het ontwerpen en het wereldwijd leveren van werktuigen, schepen, complete systemen en diensten aan de offshore olie-industrie, de bagger- en scheepvaartsector en de natte mijnbouwindustrie.

De productlijn omvat:

1. voor de olie- en gassector: Drijvende (productie-), opslag- en overslagsystemen voor ruwe olie, veelal gebaseerd op het éénpunts-afmeersysteem, 'Floating (Production) Storage and Offloading Systems' of kortweg F(P)SO's, drijvende opslag- en overslagsystemen voor de gaswinning, drijvende éénkoloms 'Tension Leg Platforms' (TLP's) en vaste platforms. Olie- en gasproductiediensten worden aangeboden middels FPSO's, welke eigendom zijn van de groep en door haar worden geëxploiteerd. Bijzondere ontwerpen en engineeringdiensten en levering van specifieke componenten voor dynamisch positioneerbare boorschepen, zelfheffende boorplatforms, 'jack-up' platforms voor de civiele aannemerij, offshore kranen met groot hefvermogen, hefsystemen, half afzinkbare kraanschepen en andere gespecialiseerde werkschepen.

1. voor de bagger- en scheepvaartsector: Het ontwerp en de bouw van 'custom-built' en standaard werktuigen voor de baggerindustrie, componenten, inclusief geautomatiseerde systemen, reserve-onderdelen en materieel voor de mijnbouw, 'custom-built' schepen, zoals Ro-Pax veerboten, kabelleggers, offshore werkschepen en meer recent luxueuze jachten en riviercruise-schepen, alsmede hydraulische heihamers (IHC Hydrohammer) en zware paalklemsystemen voor de offshore-industrie en de aannemerij.

De Raad van Bestuur Schiedam, 25 augustus 2003

Voor nadere informatie:
IHC Caland N.V.
Karel Doormanweg 66
3115 JD Schiedam

Postadres:
Postbus 31
3100 AA Schiedam

Contactpersoon: Ir. J.J.C.M. van Dooremalen, President-directeur
Telefoon : (+31) 10 2320900
Fax : (+31) 10 2320999
E-mail : hilly.denhartog@ihccaland.nl
Website : www.ihccaland.nl

Geconsolideerd resultatenoverzicht

in miljoenen dollars
|                              | |Eerste       |Eerste     |             |
|                              | |halfjaar     |halfjaar   |2002         |
|                              | |2003         |2002       |             |
|Koers aandeel (E)      |       |44,46       |           |50,30       |
|Marktkapitalisatie (E  |       |1.436,4     |           |1.603,0     |
|mln)                   |       |            |           |            |
|Marktkapitalisatie (US$|       |1.649,7     |           |1.675,4     |
|mln)                   |       |            |           |            |

Op de halfjaarcijfers is geen accountantscontrole toegepast.

Geconsolideerd kasstroomoverzicht

in miljoenen dollars
|                                       |Eerste       | |Eerste       | |
|                                       |halfjaar     | |halfjaar     | |
|                                       |2003         | |2002         | |
|Bedrijfsactiviteiten                   |      |     | |      |     | |
|Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten     |20,1  |     | |87,3  |     | |
|                                       |      |     | |      |     | |
|Overige financiële baten / (lasten)    |(30,8)|     | |(14,7)|     | |
|Belastingen                            |(2,2) |     | |(8,4) |     | |
|                                       |(12,9)|     | |64,2  |     | |
|Investeringen                          |(229,1|     | |(367,7|     | |
|                                       |)     |     | |)     |     | |
|                                       |      |(242,| |      |(303,| |
|                                       |      |0)   | |      |5)   | |
|Financiering                           |      |     | |      |     | |
|Uitgifte van aandelen                  |0,2   |     | |7,0   |     | |
|Betaald dividend                       |(33,2)|     | |(25,2)|     | |
|Toename / (afname) in langlopende      |139,1 |     | |289,5 |     | |
|schulden                               |      |     | |      |     | |
|(Toename) / afname in overige          |(16,5)|     | |(14,5)|     | |
|financiële vaste activa                |      |     | |      |     | |
|                                       |      |89,6 | |      |256,8| |
|Netto toename / (afname)               |      |(152,| |      |(46,7| |
|                                       |      |4)   | |      |)    | |
|Koersverschillen                       |      |17,9 | |      |12,0 | |
|Toename / (afname) in liquide middelen |      |(134,| |      |(34,7| |
|en effecten                            |      |5)   | |      |)    | |
|                                       |      |     | |      |     | |
|Aansluiting Bedrijfsresultaat /        |      |     | |      |     | |
|Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten     |      |     | |      |     | |
|                                       |      |     | |      |     | |
|Bedrijfsresultaat                      |      |54,2 | |      |47,8 | |
|                                       |      |     | |      |     | |
|Afschrijvingen                         |      |72,1 | |      |44,4 | |
|                                       |      |     | |      |     | |
|EBITDA                                 |      |126,3| |      |92,2 | |
|                                       |      |     | |      |     | |
|(Toename) / afname in overige netto    |      |(129,| |      |(64,5| |
|vlottende activa                       |      |6)   | |      |)    | |
|                                       |      |     | |      |     | |
|Begrepen in mutatie in overige netto   |      |23,4 | |      |59,6 | |
|vlottende activa, maar niet gerelateerd|      |     | |      |     | |
|aan bedrijfsactiviteiten               |      |     | |      |     | |
|Kasstroom uit bedrijfsactiviteiten     |      |20,1 | |      |87,3 | |
|                                       |      |     | |      |     | |

Mutaties in het eigen vermogen
in miljoenen dollars
|                                    |2003 |        |2002 |
|Stand per 1 januari                 |629,9|        |519,7|
|Uitoefening optierechten            |0,2  |        |7,0  |
|Afwikkeling dividend                |21,1 |        |14,1 |
|Koersverschillen                    |5,9  |        |61,9 |
|Overige mutaties                    |2,9  |        |-    |
|Nettowinst eerste halfjaar          |34,2 |        |42,4 |
|Stand per 30 juni                   |694,2|        |645,1|
|                                    |     |        |     |

---- --