Gemeente Leeuwarden

Welke burgemeester past bij Leeuwarden?

Volgend jaar neemt burgemeester Margreeth de Boer afscheid van Leeuwarden. De gemeente moet daarom binnenkort op zoek naar een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad wil graag van de inwoners van Leeuwarden weten welke kwaliteiten de nieuwe burgemeester van Leeuwarden moet hebben.

Profielschets
Een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad maakt een profielschets van de nieuwe burgemeester. In de vertrouwenscommissie zitten de fractievoorzitters van de politieke partijen en de plaatsvervangend voorzitter van de raad. Wethouder Gerrit Krol is adviseur en de gemeentesecretaris en de griffier ondersteunen de commissie. Door de onderstaande enquête in te vullen levert u een bijdrage aan de profielschets. Uw antwoorden worden door de vertrouwenscommissie verwerkt in de schets. De vragen hebben onder andere betrekking op bestuursstijl en vaardigheden. U kunt tot en met 3 september meedoen.

Snel en zorgvuldig
De profielschets wordt tijdens de openbare vergadering van de commissie Bestuur en Middelen op 3 september besproken. De vergadering begint om 19.30 uur in het bedrijfsrestaurant van het stadskantoor van de gemeente Leeuwarden. Als u wilt is er gelegenheid om in te spreken. De gemeenteraad stelt op 8 september de profielschets vast. De uitkomst van de enquête en de profielschets worden op woensdag 10 september op deze website bekend gemaakt.

Voor nadere informatie:
B. Franssen, Griffier
T (058) 233 23 72
E bfranssen@leeuwarden.nl

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Kijk dan ook eens op de volgende sites:
www.burgemeesters.nl
www.minbzk.nl
www.vernieuwingsimpuls.nl

---

Enquête profiel burgemeester van Leeuwarden

Vraag 1. Geslacht
De nieuwe burgmeester is, bij gebleken geschiktheid, een: (_) Man
(_) Vrouw
(_) Geen voorkeur

Vraag 2. Leeftijd
De burgemeester van Leeuwarden is:
(_) Jonger dan 35 jaar
(_) Tussen 35-40 jaar
(_) Tussen 40-50 jaar
(_) Ouder dan 50 jaar
(_) Geen vookeur

Vraag 3. Bestuursstijlen
Iedere bestuurder hanteert een eigen stijl. Kies uit de onderstaande lijst twee typeringen van bestuursstijlen waarvan u vindt dat die in belangrijke mate van toepassing moeten zijn op de nieuwe burgemeester van Leeuwarden?
Mentor (Investeert in mensen)
Vernieuwer (Komt met nieuwe ideeën) Netwerker (Schept nieuwe mogelijkheden) Realisator (Zorgt voor realisatie van doelen) Koersbepaler (Stelt doelen en stippelt de koer uit) Coördinator (Laat het werk ongestoord en soepel verlopen) Analyticus (Ontrafelt en analyseert) Verbinder (Laat mensen samenwerken)

Vraag 4. Bestuursvaardigheden
Over welke vaardigheden dient de nieuwe burgemeester van Leeuwarden te beschikken? Kies uit de onderstaand opties per categorie1 vaardigheid. Relatie
(_) Inlevingsvermogen (_) Luisteren (_) Mondelinge communicatie (_) Sociaal voelend (_) Coaching
Energie
(_) Veerkracht (_) Daadkracht (_) Overtuigingskracht (_) Doorzettingsvermogen (_) Leervermogen Inzicht
(_) Signaalgevoeligheid (_) Omgevingsbewustzijn (_) Organisatie-inzicht (_) Bestuurlijke gevoeligheid (_) Achtergrondoriëntatie
Resultaat
(_) Oordeelsvorming (_) Besluitvaardigheid (_) Flexibel (_) Wendbaarheid (_) Onderzoekend
Draagvlak
(_) Helder (_) Netwerkvaardig (_) Visie uitdragen (_) Onderhandelingsvaardig (_) Organisatievermogen

Vraag 5. Portefeuille
Op welke beleidsterreinen moet de burgemeester deskundig zijn? (_) Financiën, economie en regionale samenwerking (_) Veiligheid, welzijn en natuur en milieu (_) Sport, onderwijs en cultuur
(_) Ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en verkeer

Vraag 6. Opmerkingen