Neways Electronics International N.V.
|De gecombineerde persconferentie/analistenbijeenkomst over de           |
|halfjaarcijfers 2003 wordt vandaag om 10.30 uur gehouden ten kantore van|
|Citigate First Financial, Assumburg 152a te Amsterdam                   |

Son, 26 augustus 2003

Aantal pagina's: 8

PERSBERICHT

NEWAYS ELECTRONICS INTERNATIONAL N.V.

Halfjaarcijfers 2003

1. Netto-omzet daalt 11% naar EUR 69 miljoen (2002: EUR 77,7 miljoen)
2. Nettoresultaat excl. bijzondere posten EUR - 2,1 miljoen (H1 2002: EUR - 2,5 miljoen)
3. 2e kwartaal duidelijk beter dan 1e kwartaal
4. Meer nieuwe opdrachten en licht positieve EBIT in 2e kwartaal
5. Concurrentiepositie verbeterd, nog geen zicht op marktherstel
6. Verwachting 2003 gehandhaafd: Betere resultaten dan in 2002

Neways Electronics International (Neways) heeft in de eerste helft van 2003 een nettoresultaat exclusief bijzondere posten gerealiseerd van EUR - 2,1 miljoen (H1 2002: EUR - 2,5 miljoen). Het operationeel verlies van EUR -1,8 miljoen (H1 2002: EUR -2,0 miljoen) werd veroorzaakt door zwakke marktomstandigheden in het eerste kwartaal. In het tweede kwartaal werden diverse nieuwe grote opdrachten verkregen en werd een licht positief operationeel resultaat gerealiseerd. De markt voor Electronic Manufacturing Services (EMS) vertoonde in het tweede kwartaal echter nog geen tekenen van herstel. Wel heeft Neways haar concurrentiepositie verbeterd en worden voor het hele jaar betere resultaten (excl. bijzondere posten) verwacht dan in 2002.

De netto-omzet van Neways daalde met 11% van EUR 77,7 miljoen in de eerste helft vorig jaar naar EUR 69,0 miljoen. Met name was er sprake van een teruggang in de halfgeleider- en telecomsector. In alle werkmaatschappijen zijn kostenbesparingen doorgevoerd. Inclusief de bijzondere posten die met name voortvloeien uit de sluiting van Neways Huizen in 2002, de sluiting van Cereon dit jaar en de recent gestarte reorganisatie bij NEK in Kassel (D), kwam het nettoresultaat over de eerste helft van 2003 uit op EUR - 4,0 miljoen (H1 2002: EUR - 3,6 miljoen). De solvabiliteit daalde weliswaar naar 32,3% (ultimo 2002: 36,1%), maar de balans werd verkort en de netto cashflow was ondanks de negatieve resultaten opnieuw positief.

Nog geen herstel EMS-markt, concurrentiepositie verbeterd
De EMS-markt liet in de eerste helft van 2003 geen herstel zien. Zeker in het eerste kwartaal waren de marktomstandigheden zeer matig. Neways kreeg op alle deelmarkten waar het actief is te maken met een teruggang. In het tweede kwartaal waren de marktomstandigheden niet veel beter. Wel heeft Neways geprofiteerd van doorgevoerde efficiëntieverbeteringen en gerichte commerciële inspanningen, waardoor haar concurrentiepositie is verbeterd en er meer opdrachten zijn verkregen. Dit heeft in het tweede kwartaal geleid tot een hogere omzet en een licht positief operationeel resultaat.

Breakeven punt verlaagd
In het afgelopen halfjaar zijn diverse maatregelen genomen om het kostenniveau structureel te verlagen. Verspreid over de werkmaatschappijen is het aantal medewerkers teruggebracht van 1578 ultimo 2002 naar 1497 per 30 juni 2003.

In mei is Cereon, de verliesgevende Amsterdamse vestiging van Neways voor service & repair van mobiele telefoons, gesloten. In totaal waren er 18 medewerkers werkzaam bij Cereon, waarvan het merendeel is afgevloeid.

Recent is gestart met de voorbereidingen voor een reorganisatie bij NEK (Kassel, Duitsland) dat zich richt op elektronica assemblage en systeembouw. In totaal zullen door deze reorganisatie 25 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Verder zijn efficiëntieverbeteringen op zowel het operationele als commerciële vlak doorgevoerd bij meerdere werkmaatschappijen en is de uitbesteding van productie naar de werkmaatschappijen en partnerbedrijven in Oost-Europa en China opnieuw vergroot.

Solvabiliteit naar 32,3%, balans verkort, positieve netto cashflow
Door het verlies is het eigen vermogen van Neways gedaald naar EUR 14,9 miljoen (Ultimo 2002: EUR 18,7 miljoen). Volgens afspraak is ook een deel van de uitstaande achtergestelde lening afgelost. Verder is het werkkapitaal opnieuw verbeterd door terugdringing van de voorraadposities van EUR 35,0 miljoen per ultimo 2002 tot EUR 31,6 miljoen en door een scherpe debiteurenbewaking. De schuldpositie is verder afgebouwd door aflossingen op enkele langlopende leningen. Per saldo resulteert dit in een balansverkorting en een lagere solvabiliteit (garantievermogen als percentage van het totaal vermogen) van 32,3% (Ultimo 2002: 36,1%).

Door een sterke focus op cash management was er ondanks het verlies in de eerste helft sprake van een licht positieve netto cash flow (EUR 0,6 miljoen).

Slagvaardiger management

Zoals eerder aangekondigd is de Raad van Bestuur in de eerste helft van 2003 teruggebracht van een driehoofdige naar een tweehoofdige leiding. Reden hiervoor is dat een tweehoofdige leiding beter past bij de huidige kleinere omvang van Neways, waardoor de slagvaardigheid verbeterd.

Betere resultaten in 2003

Neways verwacht ook in de tweede helft van 2003 nog geen herstel van de EMS-markt. Naast de werkkapitaalbeheersing en het cashflow management zal daarom prioriteit worden gegeven aan verdere verlaging van het breakeven punt. Binnen alle werkmaatschappijen zal verbetering van de operationele en commerciële efficiëntie voorop staan.

Neways verwacht dat de resultaten in de tweede helft van 2003 beter zullen zijn dan in de eerste helft. Voor geheel 2003 wordt de verwachting gehandhaafd van een verbetering van het netto resultaat exclusief bijzondere posten, ten opzichte van 2002.



Neways Electronics International N.V.