Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


26/08/03 Koningin doopt sleephopperzuiger Prins der Nederlanden in Hardinxveld-Giessendam

Hare Majesteit de Koningin verricht 26 augustus in Hardinxveld-Giessendam de doop en tewaterlating van de sleephopperzuiger Prins der Nederlanden. Het schip wordt in opdracht van Koninklijke Boskalis Westminster gebouwd door Merwede Shipyard.

De Prins der Nederlanden is één van twee nieuwe sleephopperzuigers die Boskalis laat bouwen. Sleephopperzuigers zijn speciaal ontworpen voor het baggeren en vervoeren van zand en slib. De nieuwe schepen zullen wereldwijd worden ingezet bij baggerprojecten zoals landaanwinning en aanleg van havens. Beide schepen hebben een lengte van 156 meter en een inhoud van 16.000 kubieke meter.

Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers.

Merwede Shipyard is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van maatwerkschepen. Vanaf de oprichting in 1902 bouwt de werf baggerschepen en heeft daarmee in deze sector een vooraanstaande internationale marktpositie verworven.