Ingezonden persbericht


Persbericht doop Prins der Nederlanden

Hare Majesteit de Koningin doopt nieuwe sleephopperzuiger van Boskalis

Hare Majesteit de Koningin is voornemens op 26 augustus aanstaande de doop en tewaterlating te verrichten van de sleephopperzuiger "Prins der Nederlanden". Het betreft een schip dat in opdracht van Koninklijke Boskalis Westminster nv gebouwd wordt door Merwede Shipyard te Hardinxveld-Giessendam.

De Prins der Nederlanden is één van twee nieuwe hoppers die Boskalis momenteel laat bouwen. Beide schepen zullen een lengte hebben van 156 meter en een beuninhoud van 16000 m3. De schepen, die speciaal zijn ontworpen voor het baggeren en vervoeren van zand en slib, zullen door Boskalis wereldwijd worden ingezet op baggerprojecten zoals landaanwinning en aanleg van havens. De bouw van beide schepen past in de meerjarige vlootplannen van Boskalis. Deze plannen voorzien deels in uitbreiding van capaciteit gezien de marktontwikkelingen en deels in vervanging van ouder tonnage door zeer efficiënte, state of the art schepen. Zo werd in november 2000 de mid-size hopper 'Coastway' (4900 m3) te water gelaten, eveneens gebouwd bij Merwede Shipyard, en werd in 2002 de jumbohopper 'WD Fairway' verlengd tot een megahopper van 35500 m3. De Prins der Nederlanden en haar zusterschip zullen 'cost leaders' zijn in hun klasse. Beide schepen zullen in 2004 in de vaart komen.

Merwede Shipyard
Merwede Shipyard is gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van maatwerkschepen met een hoog technologisch gehalte. Vanaf de oprichting van het bedrijf in 1902 bouwt de werf baggerschepen en heeft zich daarmee in deze marktsector een vooraanstaande internationale marktpositie verworven. Naast baggerschepen bouwt Merwede onder meer veerschepen, zware-ladingschepen, oceanografische onderzoeksvaartuigen, offshore werkschepen en luxe riviercruiseschepen. Elk scheepsontwerp wordt door de werf zelf ontwikkeld, in nauwe samenwerking met de opdrachtgever. Dit waarborgt een goede beheersbaarheid van het complexe ontwerptraject en de aansluiting met het productieproces. De werf beschikt over een overdekte bouwhelling voor schepen tot een lengte van 180 meter, bij een maximale breedte van 28 meter. Merwede Shipyard is een volledige dochteronderneming van IHC Caland N.V., de aan de AEX-Effectenbeurs genoteerde houdstermaatschappij van een internationale groep van industriële bedrijven werkzaam in de offshore-, bagger- en scheepvaartsector.

Koninklijke Boskalis Westminster nv
Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met tien belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in het baggeren voorkomende diensten. Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over vijf continenten. Boskalis heeft ruim 3000 medewerkers in dienst.

Voor meer informatie
Roel Berends, Boskalis, tel 078-6969822, e-mail press@boskalis.nl T. Rietdijk, Merwede Shipyard, tel. 0184-677300, e-mail shipyard@merwede.com

Mocht er belangstelling bestaan om bij de doop en tewaterlating aanwezig te zijn dan dient u zich voor dinsdag 19 augustus 2003, voor accreditatie aan te melden bij:
Rijksvoorlichtingsdienst
Afdeling Pers en Publiciteit
Tel. 070 - 3564142, fax 070 - 3564684

---- --