FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten voert actie bij sociale diensten

FNV Bondgenoten zal dinsdag 26 augustus tussen 8.30 en 9.30 uur actievoeren bij gemeentelijke sociale diensten in het hele land. Op die dag wordt namelijk de nieuwe Wet Werk en Bijstand behandeld in de Tweede Kamer.
De vakbond vindt de nieuwe Wet Werk en Bijstand een verslechtering voor bijstandsgerechtigden. Daarom heeft de bond in juni 21 voorstellen gedaan aan staatssecretaris Rutte om de wet te verbeteren.
Daarbij draait het om drie thema's:

- Reintegratie; om weer aan het werk te kunnen komen, moeten er wel banen zijn. Daarom is FNV Bondgenoten o.a. voor een inspanningsverplichting voor werkgevers om mensen weer aan een baan te helpen.

- Het waarborgen van een redelijk inkomen voor bijstandsgerechtigden; FNV Bondgenoten wil voorkomen dat gemeenten, nu ze zelf de bijstand moeten gaan regelen, gaan beknibbelen op de toeslagen voor bijstandsgerechtigden.

- Rechtsgelijkheid; FNV Bondgenoten wil o.a.dat iedere bijstandsgerechtigde dezelfde rechten krijgt. Rechtsongelijkheid dreigt, omdat iedere gemeente zijn eigen beleid voert.

In de nieuwe wet staat dat gemeenten de verantwoordelijkheid krijgen om de bijstand uit te voeren, maar ze moeten dit met minder geld doen. Bijstandsgerechtigden zijn hiervan de dupe. De politieke kleur van de gemeente is bepalend voor de hulp aan mensen in de bijstand. Door de maatregelen op het gebied van WW en WAO, zullen er daarnaast ook meer mensen in de bijstand terecht komen waardoor de druk op de gemeenten oploopt.

Bij de volgende gemeentelijke sociale diensten zal er actie worden gevoerd:
Den Haag, Hengelo, Utrecht, Groningen, Leeuwarden, Hoogeveen, Alkmaar Haarlem en Heerlen.
In Utrecht zal de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk aanwezig zijn.

Tijdens de actie is het mogelijk dat er tijdelijk geen gebruik kan worden gemaakt van het loket.

Meer informatie:
Annelies Ossel, bestuurder FNV Bondgenoten:

050-3631163 of 06-22997186
Nathalie Koopman, voorlichter FNV Bondgenoten:

030-2738389 of 06-51406105

21 aug 03 15:51