HOGESCHOOL INHOLLAND

Roeiteam INHOLLAND vertrekt dinsdagmorgen vanuit Engeland

DIEMEN Roeiteam INHOLLAND begint dinsdagmorgen om 4 uur aan een oversteek van de Noordzee. Het ambitieuze team roeit dinsdag en woensdag non-stop vanuit het Engelse Lowestoft naar thuishaven Salve in Amsterdam. De sloep Continue waarin het 10-koppige roeiteam de overtocht zal maken is uitgerust met lichte riemen die zorgen voor extra snelheid en met diverse voorzieningen voor veiligheid.

In 1994 heeft het roeiteam van Hogeschool INHOLLAND Diemen hetzelfde traject afgelegd. Dit was een barre tocht die in 44 uur met wissels werd uitgevaren. In 1999 werd een poging om van Londen naar Amsterdam te roeien vanwege zwaar weer halverwege afgebroken. Dit jaar start Roeiteam INHOLLAND dus voor de derde keer, met als extra uitdaging onderweg geen roeiers te wisselen. Alle roeiers, acht mannen en twee vrouwen, zullen continue in de sloep blijven. Juist door de betere uitrusting en door het strakke trainingsschema dat maanden geleden begon denkt het team nu al woensdagmiddag de haven van IJmuiden in zicht te hebben.
Naar verwachting duurt de tocht ongeveer 30 uur. Elk half uur zal afwisselend pauze gehouden worden om te drinken. Elk uur om te eten. Slapen doet het team pas als het thuis is. Het schip Fogo Isle begeleidt het team voor veiligheid en voorzieningen. Er zal voortdurend contact zijn tussen de bemanning van beide vaartuigen.

Sloeproeien is een duursport met wedstrijdafstanden van vijftien tot vijftig kilometer en wordt in Nederland steeds bekender. Om de vaak logge sloepen vooruit te krijgen is veel kracht en uithoudingsvermogen nodig, zowel fysiek als mentaal. Het is vechten tegen de elementen, volgens de roeiers van Roeiteam INHOLLAND is het 'Kracht putten uit juichende supporters en sportieve concurrentie'. Tijdens deze oversteek is echter geen concurrentie. Het is een saaie tocht over de Noordzee die voor een groot deel in het donker wordt afgelegd. Alleen de laatste kilometers van IJmuiden naar Amsterdam zal door supporters begeleid worden. De ruim 200 kilometer over zee zal volbracht moeten worden op pure wilskracht en teamgeest. De roeiers, allen studenten en medewerkers van Hogeschool INHOLLAND, zijn daarom niet alleen op kracht maar ook op motivatie geselecteerd.

///einde persbericht///

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u bellen met: Karen van Dalsem, persvoorlichter Hogeschool INHOLLAND Diemen. Tel. 020 495 1007 / 06 2423 5714 of E-mail: Karen.vanDalsem@INHOLLAND.nl. Op de website www.roeiteam.com kan iedereen de voorbereidingen en de tocht op de voet volgen.

25 aug 03 18:01