Partij van de Arbeid

boundary="----------=_1061883874-10321-195"

Mime-Version: 1.0

Den Haag, 26 augustus 2003

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

1. Is het waar dat het CVZ u informeel heeft geadviseerd de vergoedingslimieten van het GVS fors te verlagen?*

2. Is het waar dat ambtenaren van VWS hebben gezegd dat zij de "interessante analyse"van het CVZ pas "meenemen" in het overleg over een nieuw definitief honoreringssysteem voor apothekers, dat op zijn vroegst in 2005 kan worden ingevoerd? Zo ja, op basis van welke overwegingen is dit besluit genomen? Wanneer heeft deze besluitvorming plaatsgevonden en waarom is de Kamer daarvan niet op de hoogte gesteld?

3. Wat is uw mening ten aanzien van het verlagen van de GVS limiet en de wijze waarop dit zou moeten gebeuren? Bent u op de hoogte van het feit dat limietverlaging zonder prijsverlaging ertoe kan leiden dat patiënten moeten gaan bijbetalen voor de marge van de apotheker?

4. Bent u van mening dat de lagere prijs voor simvastatine een mogelijkheid biedt om de vergoeding van cholesterolverlagers instant te houden? Zo nee, waarom niet?

5. Wat is uw mening ten aanzien van de apotheekhoudende huisartsen in Friesland die uitsluitend het specialité Zocor voorschrijven en afleveren in plaats van het veel goedkopere middel simvastatine?

6. Bent u op de hoogte van het feit dat de kostenbesparing door gebruik van simvastatine met een reële lijstprijs, in plaats van duurdere middelen even hoog is als een besparing door het schrappen van de pil uit het ziekenfondspakket? Naar welke maatregel gaat uw voorkeur uit?

7. Bent u bereid om het GVS zodanig te wijzigen dat de limiet verlaagd wordt na een prijsverlaging van een geneesmiddel? Zo nee, waarom niet?

8. Bent u bereid de Prijzenwet verscherpt toe te passen op generieke middelen? Zo nee, waarom niet?

9. Bent u van mening dat zorgverzekeraars wettelijk de mogelijkheid moeten krijgen om bij apotheekhoudenden op basis van een "laagste prijs", aflevering van het goedkoopste geneesmiddel af te dwingen?

10. Welke besparingen zouden mogelijk zijn bij prijsdaling door prijsconcurrentie, aangezet door verzekeraars die een preferent middel aanwijzen, scherper toepassen van de Prijzenwet limietverlaging GVS en herziening van het verstrekkingenbesluit, waarbij verzekeraars alleen het goedkoopste middel kunnen vergoeden?

11. Bent u met mij van mening dat deze maatregelen zo snel mogelijk moeten worden ingevoerd om kostenbesparing te realiseren en ongewenste verschuiving naar 'me too' specialités te voorkomen, en dat deze maatregelen de voorkeur verdienen boven pakketbeperkende maatregelen of invoering van een eigen bijdrage per voorgeschreven geneesmiddel?

12. Bent u bereid de Kamer zo snel mogelijk, uiterlijk vóór de behandeling van de begroting van VWS, een overzicht te zenden van mogelijke kostenbesparende maatregelen in de geneesmiddelensector, geraamde opbrengst van deze maatregelen en een argumentatie van uw beleidskeuze.

*Volkskrant, 21-8-2003




---
Tweede Kamer der Staten-Generaal www.tweedekamer.nl

Aan dit bericht kunnen geen rechten worden ontleend.