Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

26-08-2003 Vliegbestemmingen trekken steeds verder aan De boekingen voor het zomerseizoen (1 april 1 november) die de ANVR/NIPO statistieken tot en met 10 augustus laten zien, blijven net als in de vorige meting hangen op 4% ten opzichte van vorig jaar dezelfde periode.

Het aantal geboekte autoreizen staat met tot op heden een marktaandeel van 49% gelijk aan vorig jaar in deze periode. Het is met name Nederland dat met 10% meer boekingen dan verleden jaar tot en met 10 augustus en een marktaandeel van 34% heeft geprofiteerd van de onzekere situaties wereldwijd tijdens het eerste kwartaal van dit jaar. België heeft 1% (marktaandeel 7%) meer boekingen mogen noteren. Frankrijk moest het helaas met 11% minder Nederlanders doen dan verleden jaar, maar blijft autovakantieland nummer 2.

De algehele vliegmarkt naar zowel bestemmingen binnen Europa als intercontinentaal kijkt nog aan tegen een achterstand van 5%, maar dat is alweer 1% beter dan in de vorige meting. De drie meest populaire vliegbestemmingen binnen Europa zijn tot en met 10 augustus achtereenvolgens Spanje (+1%, was in de vorige meting +2%), Turkije (-4%, was in de vorige meting nog 9%) en Griekenland met haar vele eilanden (-9%, was in de vorige meting 10%). Spanje neemt daarmee een marktaandeel voor zijn rekening van 27%, Turkije 24% en Griekenland 19%. Turkije verovert weer haar felbegeerde positie op de zomerse vliegmarkt. Intercontinentaal zijn het Midden-Amerikaanse landen (+21%) en Zuid-Amerikaanse landen (+17%) die de Nederlander aantrekkelijk vindt. Het Verre Oosten staat op 40% en aangezien het najaar een mooie reistijd is, kan wellicht een comeback worden ingezet. Opvallend is dat het vroegere Ceylon, het huidige Sri Lanka met haar vele tempels en theeplantages enthousiast is geboekt ten opzichte van vorig jaar (+6%).

In tegenstelling tot de boekingscijfers die de touringcar voor zijn rekening neemt (-20% met een marktaandeel van 6%) zijn het juist, volgens de geluiden uit de reisbranche, de zogenoemde vlieg-bus-vakanties die het heel goed doen. Deze combinatie: vliegen en vervolgens per touringcar een land verkennen, wordt echter meegenomen in de vliegcijfers. Met de enorme aanbiedingen voor (verre) reizen is het voor de ondernemende Nederlander tijdens de komende najaarsvakanties wel heel aantrekkelijk een bestemming te kiezen.