Gemeente Veenendaal


PERSBERICHT 71 (25-08-2003)

Gemeente vraagt aandacht etherfrequentie rampenzender en proefalarm

Deze week wordt in Veenendaal bij alle inwoners thuis een envelop bezorgd van de gemeente, met daarin een brief en bewaarkaart. In de brief vraagt de wnd. burgemeester van Veenendaal, de heer P.J.M. Rombouts de aandacht voor de handelwijze van inwoners bij calamiteiten. Ook wijst de burgemeester op wijziging van de etherfrequentie van Radio M Utrecht en op de hernieuwde invoering van de test van het proefalarm met ingang van 1 september aanstaande.

Aandacht voor veiligheid
Het thema Veiligheid staat bij iedereen in de belangstelling. Ook de gemeente Veenendaal hecht veel belang aan de veiligheid van haar inwoners. Daarom ook heeft de gemeenteraad in het voorjaar een plan vastgesteld voor het veiligheidsbeleid in 2003 en de jaren erna.

De afgelopen jaren hebben zich in Nederland enkele rampen en zware ongevallen voorgedaan. Omdat er altijd een kans is - hoe klein ook - dat zich een ramp of zwaar ongeval voordoet, vindt het gemeentebestuur het belangrijk hier regelmatig bij stil te staan en de inwoners over te informeren.

Wat te doen bij een calamiteit?
Daarom wijst de gemeente deze week alle inwoners nog eens op de gedragslijn "Weet wat u moet doen als de sirene gaat". Als zich een ramp voordoet en de waarschuwingssirene gaat, kunnen inwoners het beste handelen volgens deze gedragslijn. Die gedragslijn luidt: ga direct naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan. Op een bewaarkaart die bij de brief van de burgemeester is gevoegd, staat deze handelwijze nog eens uitgelegd.

Nieuwe frequentie Radio M Utrecht
De regionale radio, Radio M Utrecht, is de rampenzender voor Veenendaal. Dat betekent dat, als zich een ramp in Veenendaal voordoet, via Radio M Utrecht informatie wordt gegeven. De etherfrequentie van Radio M Utrecht is per 1 juni 2003 veranderd. De etherfrequentie waarop men thuis of in de auto (dus niet via de kabel) Radio M Utrecht nu kan beluisteren is: 93.1 FM. Luistert men overigens thuis via de kabel naar radio M Utrecht, dan is er niets veranderd. Op de kabel is u in Veenendaal Radio M Utrecht nog steeds te vinden op 103.5 FM.

Test waarschuwingsalarm
De Minister van Binnenlandse Zaken heeft besloten, uit een oogpunt van goede voorlichting en voorbereiding op calamiteiten, vanaf september 2003 het waarschuwingsstelsel voor calamiteiten, het zogeheten proefalarm, weer iedere maand te testen en te laten klinken. Vanaf september is dit proefalarm dus weer maandelijks te horen, op iedere eerste maandag van de maand, precies om 12.00 uur. De test duurt 1 minuut en 26 seconden. Via berichtgeving in de kranten en via radio en tv (postbus 51) worden inwoners tot het eind van dit jaar regelmatig door de rijksoverheid over het proefalarm geïnformeerd.