Politie Midden- en West Brabant

Politie MWB start nieuw schooljaar met 30 controles tegelijk

Breda, dinsdag 26 augustus 2003

De scholen zijn weer begonnen éérste van grote maandelijkse regionale politiecontroles

BREDA De politieregio Midden en West Brabant gaat maandelijks thematisch politieacties uitvoeren waarbij alle 30 politieteams in 26 gemeenten in de politieregio tegelijk aan deelnemen. Op maandag 1 september 2003 is de éérste grote regionale actie, die gericht is op de scholen zijn weer begonnen. Doel van deze politieactie is de verkeersveiligheid van kinderen op weg van en naar school, en rondom school, te verbeteren.

Jaarlijks komen zon 58 kinderen in het verkeer om het leven en raken er 2500 zwaar gewond. In totaal zullen de komende weken enkele honderden politiemensen s morgens en s middags gericht controleren op jeugd en ouders die de kinderen naar school brengen. Tot het eind van dit jaar volgen nog acties met betrekking tot drugs, alcohol en vuurwerk.

Startsein eerste actie

Maandag 1 september 2003 wordt, in aanwezigheid van 250 schoolkinderen, om 08.30 uur het officiële startsein gegeven van de eerste actie. Deze vindt plaats op de Jacinta basisschool aan de Viveslaan 3 in Breda. Wethouder J. Niederer van Breda en de chef van het politiedistrict Breda P.Martens zullen samen met de kinderen van deze school de controles officieel inluiden. U bent bij deze start van harte uitgenodigd.

Nadere informatie over de controles

De controles voor het basisonderwijs worden gehouden van 1 tot 5 september en voor het voortgezet onderwijs van 15 tot 19 september. Vooral bij het basisonderwijs zal de aandacht van de politie uitgaan naar de ouders, die de kinderen naar school brengen en halen. Voorbeeldgedrag staat hierbij centraal. De politie zal vooral letten op snelheid, veilige kinderzit, dragen autogordel en parkeren rondom scholen. Bij de wat oudere leerlingen van het basisonderwijs, die zelfstandig naar school komen, gaat de aandacht van de controles uit naar gedrag op straat.

Bij het voortgezet onderwijs ligt het accent op rijgedrag, zoals snelheid, door roodlicht rijden en het niet dragen van een helm. Bij de actie probeert de politie ook het onderwijs te betrekken om een veilig weggebruik te stimuleren en onderdeel te laten zijn van lesprogrammas. Ook gemeenten en 3 VO zijn bij de actie betrokken. De resultaten van de dagelijkse controles worden bij dagelijkse persberichten van de afzonderlijke districten meegenomen.

Bron: Willem van Hooijdonk