De halfjaarresultaten worden hedenochtend door de heren P. Veenema (CEO) en A.P.C. Smeenk (CFO) om 10.00 uur toegelicht tijdens een persconferentie ten kantore van Kendrion N.V. te Zeist. Voor analisten start om 12.30 uur een presentatie eveneens ten kantore van Kendrion.



PERSBERICHT
KENDRION N.V.

Halfjaarbericht 2003

Kendrion trekt verbetering operationeel resultaat door in 1e halfjaar 2003.

Autonome omzetstijging van 6% ten opzichte van 2002. Nettowinst (voor bijzondere lasten) stijgt met 10%. Bijzondere last in 2003 van EUR 51 miljoen inzake voormalige activiteiten. In kader van focus op kernactiviteiten verkoop Fardem Edam.

Operationele resultaten in het eerste halfjaar 2003 verbeterd

Het nettoresultaat (voor bijzondere lasten) van Kendrion N.V. in het eerste halfjaar van 2003 bedroeg EUR 6,3 miljoen en steeg daarmee 10% ten opzichte van het eerste halfjaar 2002 (2002 : EUR 5,8 miljoen). De verbetering van de operationele resultaten, zoals die al een aantal kwartalen zichtbaar is bij Kendrion, zette zich hiermee door.

De omzet steeg in het eerste halfjaar van 2003 met 3% (autonoom met 6%). Als gevolg van de huidige economische situatie daalde de marge. Dit kon echter worden opgevangen door reeds in 2002 in gang gezette kostenmaatregelen, waardoor het bedrijfsresultaat vrijwel gelijk bleef (2003 EUR 16,0 miljoen, 2002 EUR 16,4 miljoen). De kwaliteit van de winst steeg door operationele verbeteringen in de kernactiviteiten. De winst per aandeel (voor bijzondere lasten) is uitgekomen op EUR 0,42, na amortisatie goodwill en preferent dividend (2002 EUR 0,37).

Gang van zaken in de business areas

In de business area Industrial (Electromagnetic Components en Fastening) steeg de omzet met 6% en het bedrijfsresultaat met 36%. Deze business area kon haar marktpositie duidelijk verbeteren en de in gang gezette kostenbesparingen sorteerden effect.

De business area Distribution Services (Vink) had volop te maken met de economische recessie in voor haar belangrijke marktsegmenten, waardoor de autonome omzetontwikkeling stagneerde en het bedrijfsresultaat navenant daalde. De focus bij Vink ligt met name op een versterking van de eigen organisatie, vergroting van de commerciële slagkracht en beheersing van werkkapitaal, zodat optimaal van marktherstel geprofiteerd kan gaan worden. Daarnaast wordt gewerkt aan een kostenbesparingsprogramma in een aantal geselecteerde landen.

De business area Automotive liet in het eerste halfjaar van 2003 tekenen van herstel zien. De omzet steeg met 7%, het bedrijfsresultaat met 50%. Zowel de activiteit Automotive Metals als Automotive Plastics verbeterden aanzienlijk. Het streven blijft gericht op een verdere rendementsverbetering.

In zijn totaliteit geeft het eerste halfjaar van 2003 de positieve resultaten te zien van de bijna twee jaar geleden door Kendrion aangescherpte strategie, waarbij de focus op nichemarkt leadership in business to business activiteiten is komen te liggen.

Afstoting Fardem Packaging

De verwachting is gewettigd dat met het management van Fardem Packaging B.V. te Edam overeenstemming wordt bereikt over de verkoop van deze onderneming. Fardem produceert industriële verpakkingen, heeft een omzet van circa EUR 20 miljoen, en heeft circa 100 medewerkers. De verkoop past in het kader van de versterkte focus van Kendrion op kernactiviteiten. De ondernemingsraad is geïnformeerd over de voornemens.

Bijzondere last in 2003 inzake voormalige activiteiten

Ten laste van het resultaat in het eerste halfjaar 2003 is een voorziening op de financiële vaste activa getroffen van EUR 51 miljoen, waardoor het nettoresultaat na bijzondere lasten is uitgekomen op minus EUR 44,7 miljoen. Deze financiële vaste activa betreffen grotendeels vorderingen inzake de verkoop van bedrijfsactiviteiten in het verleden (met als belangrijkste activiteit sanitair en verwarming in 2001). Recente ontwikkelingen maken het treffen van deze voorziening noodzakelijk. Met het treffen van deze voorziening is de transparantie van de balans van Kendrion vergroot. De solvabiliteit van Kendrion N.V. komt per ultimo juni 2003 uit op circa 22%.

Gegeven de financiële structuur van Kendrion wordt met de bankiers overleg gevoerd teneinde te komen tot een herfinanciering van diverse bestaande kredietfaciliteiten. In dit kader zullen zekerheden aan de banken worden verstrekt. Het beleid van Kendrion is er tevens op gericht medio 2004 te komen tot structureel verbeterde balansverhoudingen. De gesprekken met de banken verlopen constructief.

CEO Piet Veenema: "Het treffen van de genoemde voorziening is een pijnlijke beslissing. Daar staat echter tegenover dat nu meer duidelijkheid is ontstaan en schoon schip is gemaakt. De beslissing past dan ook in het totale beleid van Kendrion dat gericht is op helderheid en een duidelijke focus. Deze focus en de getroffen maatregelen zullen dan ook leiden tot een betere winstgevendheid in de toekomst. Deze ontwikkeling is de afgelopen kwartalen reeds zichtbaar. Bij Kendrion zullen we daarnaast doorgaan met het vrijmaken van middelen door het afstoten van activiteiten die niet tot de kern van onze business behoren en van activiteiten die structureel niet voldoen aan onze rendementsnormen. In het komende jaar is dat in combinatie met verdere kostenmaatregelen onze prioriteit".

Verwachtingen

De versterkte focus op kernactiviteiten (nichemarkt leadership) is reeds waarneembaar in de rendementsontwikkeling van de twee business areas Industrial en Automotive. De rendementsontwikkeling van de business area Distribution Services (Vink) wordt sterk bepaald door het economische klimaat. Gezien de nog altijd voortdurende onzekere omstandigheden in de voor Kendrion relevante markten achten wij het echter niet verstandig om nu reeds concrete uitspraken te doen over de resultaten voor het gehele jaar 2003.

Profiel Kendrion N.V.
Kendrion N.V. is een internationaal opererende onderneming met circa 5.200 medewerkers in 17 Europese landen. De activiteiten zijn ondergebracht in drie business areas (Kendrion Industrial, Kendrion Distribution Services en Kendrion Automotive) waarbij de focus ligt op niche-markt leiderschap in business-to-business markten.

Kendrion ontwikkelt en produceert componenten voor industriële afnemers en specifieke componenten voor de automotive-industrie. Daarnaast is Kendrion dienstverlener op het vlak van distributie van en handel in kunststofhalffabrikaten. Karakteristiek voor Kendrion zijn gemotiveerd lokaal ondernemerschap, kwaliteitsmanagement in ruime zin en logistieke expertise.

Het aandeel Kendrion is genoteerd aan de effectenbeurs Euronext Amsterdam en opgenomen in de Euronext index NextPrime.

Zeist, 26 augustus 2003

De Directie van Kendrion N.V.

Voor nadere informatie:

Kendrion N.V.
De heer P. Veenema
Utrechtseweg 46
3704 HD ZEIST

Tel: 030 - 699.72.50
Fax: 030 - 695.11.65
Website www.kendrion.com

Bijlagen: - Geconsolideerde balans
- Geconsolideerde winst- en verliesrekening
- Geconsolideerd kasstroomoverzicht
- Vermogensmutaties

- Gesegmenteerde informatie per business area
- Financiële kalender 2003 - 2004

De halfjaarresultaten worden hedenochtend door de heren P. Veenema (CEO) en A.P.C. Smeenk (CFO) om 10.00 uur toegelicht tijdens een persconferentie ten kantore van Kendrion N.V. te Zeist. Voor analisten start om 12.30 uur een presentatie eveneens ten kantore van Kendrion.

FINANCIËLE KALENDER KENDRION N.V.

Publicatie resultaten 3e kwartaal 2003 Dinsdag 11 november 2003 Voor beurs Publicatie jaarcijfers 2003 Vrijdag 20 februari 2004 Voor beurs Pers- en analistenbijeenkomst Vrijdag 20 februari 2004 09.30 / 11.00 uur Algemene Vergadering van Aandeelhouders Vrijdag 2 april 2004 14.30 uur Publicatie resultaten 1e kwartaal 2004 Dinsdag 11 mei 2004 09.30 / 11.00 uur Publicatie resultaten 1e halfjaar 2004 Dinsdag 31 augustus 2004 Voor beurs Pers- en analistenbijeenkomst Dinsdag 31 augustus 2004 09.30 / 11.00 uur Publicatie resultaten 3e kwartaal 2004 Woensdag 9 november 2004 Voor beurs

---- --