Ingezonden persbericht

Persbericht internetoplichting.nl, maandag 25 augustus 2003

Lancering forumsite internetoplichting

Volgens de laatste berichten in de kranten blijft internetfraude nog steeds toenemen. Bijna de helft van deze internetfraude vindt plaats op veilingsites. Steeds meer criminelen op internet vinden hun weg naar de veiling en advertentiesites, waar ze onervaren en goedgelovige consumenten voor honderden en soms voor duizenden euro's geld aftroggelen.

De redacties van de verschillende vraag en aanbodsites zoals Marktplaats, Ebay en 2dehands.nl hebben hun handen vol aan het beantwoorden van mails van gedupeerde bezoekers en het screenen van hun sites op dubieuze praktijken. Deze week nog kreeg de redactie van 2dehands.nl het schrijnende bericht binnen van de 15-jarige krantenbezorger Robbie, die zijn zuur verdiende spaargeld had overgemaakt voor een GSM die nooit is aangekomen. Ook een advocate uit Amsterdam die 110 euro overmaakte naar een bank in de USA, kon fluiten naar haar felbegeerde GSM.

Dit soort gevallen zijn aan de orde van de dag en het kan iedereen overkomen. Toch is er licht aan de einde van de tunnel. Zo langzamerhand zijn de oplichters steeds beter te herkennen. Wanneer er bijvoorbeeld gevraagd wordt om geld over te maken naar buitenlandse banken, dan kun je er van uit gaan dat dit een oplichter betreft. Vooral in Roemenië zijn veel oplichters actief. Ook de consument zelf begint steeds beter te doorzien wanneer er sprake is van oplichting, gezien het feit dat de advertentie sites vaak getipt worden door hun eigen vaste klanten.

Vanaf vandaag is het mogelijk voor gedupeerde consumenten, om op de forumsite www.internetoplichting.nl hun verhaal, vragen en antwoorden kwijt te kunnen inzake oplichting op het internet. Internetoplichting.nl wil op deze manier fraude op het internet proberen terug te dringen en mensen te behoeden voor oplichting. Op de site kunnen consumenten advies vragen en geven aan lotgenoten. Daarnaast staan er links op naar instanties die ingeschakeld kunnen worden om bijvoorbeeld oplichters aan te geven.

De site internetoplichting is onderdeel van Tty.nl, dat ook de maker is van www.nieuw.nl, een prijsvergelijkingssysteem online.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Bernard Hartong
info@internetoplichting.nl
Tel: 020 4686391
Fax: 020 4686394