Gemeente Ferwerderadiel

Breedtesportimpuls GO-4 Sport goedgekeurd

In 1999 is de Stimuleringsregeling Breedtesport van kracht geworden. Als Intergemeentelijk Sportproject GO-4 SPORT, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel, is er een beroep op deze regeling gedaan. Op 30 juli jl. heeft het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, na beoor-deling en toetsing, de aanvraag goedgekeurd. De komende maanden zal de voorbereiding van de start van het Breedtesport project GO-4 SPORT - 1 januari 2004 - door de project-en stuurgroep worden opgepakt.

Wat is GO-4 SPORT?

Sinds 10 april 2000 werken de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel onder de naam "GO-4 SPORT" samen op het gebied van de (jeugd)sport. GO-4 SPORT houdt zich bezig met het stimuleren van de deelname aan de sport en de belangrijke rol die de sportverenigingen daarbij spelen.

Wat is het doel van GO-4 SPORT?

De sportwereld ziet zich de laatste tijd geconfronteerd met allerlei nieuwe ontwikkelingen die een bedreiging kunnen vormen voor het sport- en clubleven. Voorbeelden zijn: terugval van het aantal jeugdleden, gebrek aan kader, afnemende betrokkenheid individuele leden, hogere maatschappelijke eisen, enz. Nieuwe ontwikkelingen die om nieuwe oplossingen vragen. Maar dat is niet eenvoudig. Een pasklaar antwoord heeft niemand. De sportvereniging(en) niet, de betrokken sportbond(en) niet en de gemeente(n) ook niet. De beste aanpak is mis-schien wel dat alle partijen die zich bezig houden met de plaatselijke sport in de gemeente gezamenlijk het probleem oppakken. Met die gedachte en met dat doel hebben de gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel, in april 2000 besloten om samen met SPORT fryslân de komende tijd te gaan samenwerken. GO-4 SPORT bouwt dus geen nieuwe sportcomplexen, maar gaat aan de slag met de vraag hoe nu het beste kan worden ingespeeld op de nieuwe ontwikkelingen en hoe het plaatselijke sportleven daarbij kan worden ondersteund.

Wat is de aanpak van GO-4 SPORT

In samenwerking met o.a de sportverenigingen in de 4 gemeenten zal GO-4 SPORT zich richten op 4 themas, te weten:
verenigingsondersteuning, jeugd en sport, senioren 40+ en 55+ en de ontwikkeling van intergemeentelijk sportbeleid binnen de vier gemeenten.

Inmiddels zijn al de nodige activiteiten ontwikkeld en uitgevoerd.

Om de samenwerking verder uit te bouwen hebben de gemeenten besloten in principe gebruik te maken van de regeling breedtesportimpuls van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op grond van deze regeling ondersteunt het ministerie allerlei initiatieven op locaal niveau die gericht zijn op het stimuleren van de deelname aan de sport. De subsidie-regeling is zo dat het ministerie de gemeentelijke financiële inbreng voor het project verdubbelt.

De gemeenten hebben hiervoor een projectplan ontwikkeld. Dit projectplan is in overleg met de sportverenigingen en andere sportaanbieders voorbereid. Het projectplan is nu door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport goedgekeurd. Het plan kan nu vanaf 2004 in fasen gedurende 6 jaar worden uitgevoerd.

Themas van GO-4 SPORT
voor de komende jaren

Verenigingsondersteuning
Onder verenigingsondersteuning wordt verstaan het bieden van activiteiten die tot doel hebben om de sport(vereniging) beter in staat te stellen te voldoen aan de veranderde rol en positie van de sportverenigingen. Voorbeelden van dergelijke activiteiten zijn: - het aanbieden van cursussen en thema-avonden en andere activiteiten voor vrijwilligers, trainers, coaches en bestuurders in de sport; - het opstarten van een digitaal sportloket waar sportbestuurders/ burgers en sporters terecht kunnen voor informatie over de sport(verenigingen); - het bevorderen van samenwerking tussen de sportverenigingen en andere sportaanbieders.

Thema Jeugd en Sport
Het thema Jeugd en sport houdt in dat GO-4 SPORT samen met de sportverenigingen een sportaanbod wil ontwikkelen dat de jeugd stimuleert om meer en beter te gaan bewegen. Door samenwerking met de scholen, het inschakelen van de jongeren zelf, het ontwikkelen per vereniging van een jeugd-actie-plan en het bijvoorbeeld realiseren van sport-ontmoetingsplaatsen, wordt hieraan de komende tijd invulling gegeven.

Thema Senioren 40+ en 55+
Het accent van dit thema ligt op het bevorderen en instandhouden van de gezondheid van 40+ (de oudere jongere) en 55+ (de jongere oudere). De insteek is hier om in samenwerking en als aanvulling op de bestaande activiteiten voor senioren specifieke mogelijkheden te scheppen dat deze groep bij de sportverenigingen aan het sporten kan blijven en dat men zelf ook wordt gemotiveerd om aan sport te blijven doen. Omdat hier een duidelijke lijn ligt met de gezond-heid, zullen ook fittesten tot het programma gaan behoren.

Intergemeentelijke samenwerking
De 4 gemeenten gaan het intergemeentelijk sportproject GO-4 SPORT ook benutten om eens na te gaan in hoeverre het mogelijk is om meer samen te werken en bijvoorbeeld gezamenlijk sportbeleid te ontwikkelen. De veranderingen in de sport houden niet bij gemeentegrenzen op en het is vast efficiënter en effectiever dat ook gemeenten elkaar opzoeken bij het ontwikke-len van sportbeleid.

Voor meer informatie over Go-4Sport zie:
www.go4sport.nl