Openbaar Ministerie

Den Haag, 26 augustus 2003

44 aanhoudingen door het LIM-team

Op 1 juni 2002 werd in zijn woning in Leidschendam het stoffelijk overschot aangetroffen van 42-jarige man. Sectie heeft niet uit kunnen wijzen wat de doodsoorzaak van de man is geweest.

Enkele dagen na het aantreffen van het lijk, werd in de woning van de man ingebroken. Naar aanleiding van het onderzoek naar de inbraak werden in eerste instantie twee jongeren aangehouden. Naarmate het onderzoek vorderde kwamen zeer veel verdachten in beeld, die zich op grote schaal schuldig bleken te maken aan verschillende delicten.

Door Politie Haaglanden werd vervolgens een speciaal onderzoeksteam (het 'LIM-team') opgericht. Op 1 oktober 2002 deed het LIM-team een inval in zes woningen, waarbij enkele verdachten werden aangehouden. Bij doorzoekingen in drie woningen werden diverse goederen in beslag genomen, die van diefstal afkomstig bleken te zijn, zoals een pinpas, diverse walkmans, een cd-wisselaar, een vuurwapen en verdovende middelen.

In totaal zijn in de periode van 1 oktober 2002 tot en met april 2003 44 verdachten aangehouden op verdenking van inbraken in woningen, bedrijven en scholen, oplichting, mishandeling, gewapende overvallen, een poging doodslag, verduistering, straatroven, handel in harddrugs, bedreiging en bezit van wapens en munitie. De verdachten, die allen afkomstig uit Leidschendam en Voorburg zijn, variëren in de leeftijd van 13 tot 25 jaar.

In totaal zijn ongeveer 220 misdrijven opgelost door het LIM-team. De eerste acht verdachten zijn inmiddels voor de rechter verschenen. De straffen die zij kregen opgelegd, variëren van 36 maanden gevangenisstraf waarvan twaalf voorwaardelijk tot acht maanden gevangenisstraf.