Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Spoedoverleg regering en Kamer over problemen in de WTO

Noord en Zuid tegenover elkaar aan vooravond van topoverleg

Vanmiddag houden regering en leden van de vaste
Kamercommissies voor Economische Zaken en Buitenlandse Zaken een spoedoverleg over gerezen problemen in de WTO. Het overleg vindt plaats een dag voor de behandeling in de Tweede Kamer van de Instructie voor de Regeringsdelegatie die op 9 september afreist naar de WTO-top in Cancún, Mexico.

Tot en met vandaag vergadert in Genève de Algemene Raad van de WTO over een concepttekst op basis waarvan in Cancún onderhandeld zal worden. De tegenstand van ontwikkelingslanden tegen de inhoud van deze tekst groeide de laatste tijd sterk en er dreigt zich een noord-zuid tegenstelling af te tekenen binnen de handelsorganisatie. Later vandaag zal duidelijk worden of de WTO-lidstaten in staat zijn om een algemeen aanvaardbaar compromis te smeden.

Maandag maakte Bangladesh bekend dat het de concepttekst afwijst. Het is van mening dat die niet de belangen van de Minst Ontwikkelde Landen weerspiegelt. De Bengaalse minister voor handel Amir Khosru Mahmud Chowdhury zei op zondag dat zijn regering in Genève geen enkel akkoord zal tekenen dat niet de belangen van de Minst Ontwikkelde Landen dient. "Het is beter geen akkoord te tekenen, dan een die slecht is," aldus Khosru, die tevens coördinator is van de groep van Minst Ontwikkelde Landen.

Minister Brinkhorst van Economische Zaken liet zich maandag tijdens een consultatie met NGO's op paternalistische wijze uit over de handelsbelangen van ontwikkelingslanden. Ondanks het feit, dat ruim 101 arme landen in een eerder stadium bezwaar aantekenden tegen het beginnen van onderhandelingen over direkte buitenlandse investeringen zei Brinkhorst dat een investeringsakkoord in hun voordeel zal uitpakken.

In juni hield staatssecretaris van Gennip van Economische Zaken een soortgelijk betoog naar aanleiding van vragen door Tweede Kamerleden. In haar antwoord vervormde ze echter de stellingname van de Minst Ontwikkelde Landen door citaten uit een verklaring uit hun verband te halen. Zowel in juni, als tijdens de consultatie van afgelopen maandag ging ze niet in op de vraag of de start van onderhandelingen over investeringen een breekpunt is voor Nederland. Kennelijk ligt de zaak toch gevoeliger dan de instructie doet vermoeden.

Rob Bleijerveld
26 augustus 2003
WTO.ZIP Nieuwsbrief
onyva@xs4all.nl

Bronnen:

- "Dhaka rejects Cancun draft; Letter sent to WTO urging it to protect
LDCs' interest",
http://www.thedailystar.net/2003/08/25/d3082501011.htm
- "NGO-consultatie met het Ministerie van Economische Zaken", WTO.ZIP
Nieuwsbrief nr 27, via onyva@xs4all.nl

- "Tweede Kamer verkeerd voorgelicht over WTO-standpunt Minst Ontwikkelde
Landen", http://www.globalinfo.nl/article/articleview/192/1/2/