GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 26 augustus 2003 14:51
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Vrouwen baas in eigen buik: pil moet in ziekenfonds blijven

(26 augustus 2003)

Minister Hoogervorst wil de pil uit het ziekenfonds halen. Hij zet zo een stap terug in de tijd. Jonge vrouwen worden daarvan de dupe. De vrouwelijke kamerleden van GroenLinks protesteren hier vandaag tegen met t-shirts voor het behoud van de pil in het ziekenfonds.

De pil in het ziekenfonds is één van de verworvenheden van de seksuele revolutie in de jaren '60 en '70 en dat moet vooral zo blijven. Vrouwen zijn daardoor baas in eigen buik: zij kunnen zelf beschikken over hun eigen lichaam. Dit is van groot belang geweest voor de emancipatie van de vrouw. Door het schrappen van de pil wordt deze verworvenheid ongedaan gemaakt.

Deze bezuiniging zal vooral de kwetsbare groepen treffen: jonge vrouwen, vrouwen met een laag inkomen en vrouwen van allochtone achtergrond. Zij kunnen de pil straks niet meer betalen als deze verdwijnt uit het pakket.

Het aantal abortussen neemt de laatste jaren weer toe. In 1990 lag het abortuscijfer per 1000 vrouwen tussen de 15 en 45 jaar op 5,2. In 2001 was dit opgelopen tot 8,4. Vooral het aandeel tienermeisjes neemt al jaren toe: dit aantal is in tien jaar verdubbeld. Hoogervorst zou alles op alles te zetten om dit cijfer omlaag te krijgen. Met zijn maatregel bereikt hij het tegendeel.

Bij de algemene beschouwingen zal GroenLinks zich inzetten voor het behoud van de pil in het ziekenfondspakket. Datzelfde geldt voor IVF: ook dit moet in het ziekenfonds blijven. De kortzichtige bezuinigingen van Hoogervorst maken meer kapot dan ons lief is.

Femke Halsema
Evelien Tonkens


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -