De Unie


Laatste nieuws
Oranjewoud compenseert afgeschafte WW-vervolg

Assen, 26 augustus 2003 - Ingenieursbureau Oranjewoud te Heerenveen met thans ongeveer 1800 medewerkers in dienst heeft de primeur. De Unie en CNV Dienstenbond hebben bij de directie afgedwongen dat er in het Sociaal Plan een compensatieregeling wordt opgenomen voor de onlangs afgeschafte WW-vervolguitkering. Indien iemand na het verstrijken van de loongerelateerde WW-uitkering nog steeds werkloos is, heeft hij recht op compensatie voor het wegvallen van de WW-vervolguitkering. De wijze van compensatie is afhankelijk van de vraag of iemand aanspraak kan maken op een bijstandsuitkering. De hoogte en de duur van de betaling door Oranjewoud is afhankelijk van leeftijd. De uitbetalingsperiode kan oplopen van 6 maanden vervolguitkering voor medewerkers jonger dan 35 jaar tot 24 maanden vervolguitkering voor medewerkers vanaf 45 jaar. De Unie en CNV Dienstenbond zijn zeer te spreken over deze compensatieregeling.

Vakbondsbestuurder Siegbert van der Velde van de CNV Dienstenbond: Het vervallen van de vervolguitkering brengt dermate grote schade met zich mee voor werknemers die na ontslag gedurende de maximale WW termijn werkloos blijven dat de noodzaak aanwezig was voor een compensatieregeling . Wij vinden dat bij reorganisaties de werkgever de afbraak van de sociale zekerheid mede moet compenseren.

Vakbondsbestuurder Bob Bergsma van De Unie: De sociale partners werden onlangs geconfronteerd met afschaffing van de WW-vervolguitkering. Het is niet reëel om de gevolgen van dit kabinetsbesluit louter en alleen op het bordje van de werkgevers te leggen. Ook de werknemers nemen hun verantwoordelijkheid. De bij Oranjewoud afgesproken regeling verdeelt de pijn.

Voor het overige is er in het Sociaal Plan een werk naar werk bemiddelingstraject afgesproken en wordt de loongerelateerde WW afhankelijk van leeftijd en dienstjaren gedurende een bepaalde periode aangevuld tot 90% van het laatstverdiende salaris. Tevens is er een 58+ regeling overeengekomen op basis waarvan tot datum prepensioen ( 62 jaar) het salaris zal worden aangevuld tot 90% van het laatstverdiende salaris met volledige opbouw van prepensioen en pensioen.

De Unie en CNV Dienstenbond leggen het bereikte resultaat met een positief advies voor aan hun leden. De Unie en CNV Dienstenbond zijn van mening dat het Sociaal Plan goed anticipeert op de komende kabinetsplannen en economische situatie.

Als gevolg van de verslechterde economische situatie, de nasleep van de enquête bouwfraude en achterblijvende investeringen door overheid en private ondernemingen verdwijnen er bij Oranjewoud op de verschillende vestigingen in het land in totaal ongeveer 150 banen. Oranjewoud behoort samen met Arcadis en Grontmij tot de grotere ingenieursbedrijven in Nederland.

* Intropagina Oranjewoud

* Reactie op afschaffen vervolguitkering WW
* De Unie verzamelt reacties op bezuinigingsplannen

dinsdag, 26 augustus 2003