KONINKLIJKE NEDERLANDSE MUNT

Utrecht, 26 augustus 2003

Bijzondere euromunten Van Gogh uitverkocht

Op 30 maart van dit jaar heeft de Koninklijke Nederlandse Munt ter gelegenheid van de 150ste geboortedag van Vincent van Gogh, in opdracht van het Ministerie van Financiën een speciale euromunt met een waarde van 5 euro geslagen. De oplage van dit zilveren 'Van Gogh Vijfje' is één miljoen stuks en deze munt is via de Postkantoren in circulatie gebracht.

De Koninklijke Nederlandse Munt heeft bovendien 100.000 zilveren Van Gogh Vijfjes en 20.000 gouden Van Gogh 10 euro munten in de verzamelaarskwaliteit prooflike geslagen. Ondanks de voor Nederlandse begrippen relatief hoge oplage van deze munten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Munt zowel de zilveren als de gouden prooflike munten volledig uitverkocht.

De populariteit van deze munt wordt veroorzaakt door een aantal factoren:

Allereerst het bijzondere ontwerp van kunstenaar Karel Martens; bij het ontwerp heeft Martens gebruik gemaakt van dezelfde technieken die ook door Van Gogh werden gebruikt.
Ook het succesvolle Van Gogh jaar dat het positieve klimaat rondom deze schilder verder versterkt, heeft een belangrijke rol gespeeld. Verder heeft de Nederlandse verzamelaar de definitieve overgang van gulden naar euro gemaakt; het feit dat de Nederlandse overheid alleen ter gelegenheid van bijzondere gebeurtenissen speciale munten uitgeeft maakt deze munten interessant voor de verzamelaar. Dit wordt door het succes van de Van Gogh munt bevestigd.
Ten slotte is ook internationaal de Van Gogh euro een geliefd verzamelaarsobject gebleken.


---


---