Gemeente Utrecht


Financiële handreiking aan starters op Utrechtse (koop)woningmarkt

Met een financiële handreiking wil de gemeente Utrecht de koop van een nieuwbouwwoning vergemakkelijken voor huurders van een sociale huurwoning.

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om daarbij gebruik te maken van de Starterslening. Het gaat om een op de gemeente Utrecht toegesneden regeling van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

Voor modale eenverdieners en zelfs voor starters met anderhalf modaal inkomen is een nieuwbouwwoning op de huidige Utrechtse woningmarkt vrijwel onbereikbaar.

Daardoor blijven mensen huren, die eigenlijk best een volgende stap in hun wooncarrière willen zetten. De stagnerende doorstroming heeft als gevolg dat er minder sociale huurwoningen beschikbaar komen voor inkomensgroepen die daar op aangewezen zijn. De Starterslening van het SVn biedt een mogelijkheid om de doorstroming stimuleren.

De regeling bestaat uit een lening die in de eerste driejaar renteloos en aflossingsvrij is. Groeit het inkomen na verloop van tijd dan gaan rente en aflossing daarmee in de pas lopen. Wie in Utrecht in aanmerking wil komen voor de Starterslening moet een sociale huurwoning achterlaten en over een inkomen beschikken dat bij de huidige rentestand ligt tussen de EUR 23.500 en EUR 41.000.

Afhankelijk van de financiële draagkracht bedraagt de lening maximaal EUR 30.000 en minimaal EUR 3.000. Voor het resterende te financieren bedrag kan bij een bank van eigen keuze een hypotheek worden afgesloten. Wel stelt de gemeente de eis dat Starterslening en banklening worden voorzien van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

In de gemeente Utrecht komen nieuwbouwwoningen binnen de prijsklasse tot maximaal EUR 200.000 vrij op naam voor de Starterslening in aanmerking. Bij de aan te trekken financiering (banklening en Starterslening) kunnen de kosten van verwerving tot maximaal 8% worden meegefinancierd.

In totaal stelt de gemeente Utrecht een bedrag van EUR 3,7 miljoen beschikbaar. De Starterslening is daarmee geen open-einde regeling. In de komende drie jaar kunnen jaarlijks circa 50 huishoudens geholpen worden bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Daarna is de mogelijkheid om financiële hulp te bieden mede afhankelijk van de terugstroom van rente en aflossing. Omdat de financiele middelen aan een plafond gebonden zijn wordt bij het toekennen van een Starterslening de voorkeur gegeven aan aanvragen voor bouwprojecten met een lage vrij-op-naam-prijs.

Naar verwachting neemt de gemeenteraad eind september een besluit over het collegevoorstel. De Starterslening Utrecht kan dan per 1 oktober 2003 ingaan.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Gerard Derksen, bestuurscommunicatie, tel. 030 286 1168 / 06 270 30 714.

Utrecht, 26 augustus 2003.