Gemeente Utrecht


Masterplan Voortgezet Onderwijs in uitvoering

Het Utrechtse Masterplan Voortgezet Onderwijs ligt op koers. Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage Masterplan Voortgezet Onderwijs. In dit Masterplan is een programma voor de planning van scholen in Utrecht vastgelegd, dat zich richt op een verbetering van aanbod en spreiding van het voortgezet onderwijs in Utrecht. Met de voortgangsrapportage zijn ook een aantal wijzigingen en aanvullingen op het oorspronkelijke Masterplan vastgesteld. Zo is nu ook de scholenplanning in Leidsche Rijn in het Masterplan opgenomen en houdt het rekening met een nieuw op te richten openbare school voor voortgezet onderwijs in Utrecht-West. Over de uitvoering van het Masterplan zal wethouder Verhulst voor Onderwijs een convenant afsluiten met betrokken schoolbesturen.

In de planning voor Leidsche Rijn is voorzien in twee scholen voor voortgezet onderwijs: een openbare sportcampus (Leidsche Rijn College) en een christelijke cultuurcampus (De Bruijnelyceum). Elk van deze scholen zal ruimte gaan bieden aan 2100 leerlingen. De Sportcampus zal AVO (algemeen voortgezet onderwijs, ofwel VWO, HAVO, VMBO theoretische leerweg) aanbieden voor 900 leerlingen en overig VMBO voor 1200 leerlingen. Deze school zal volgens planning in 2005 van start kunnen gaan. Om de bouw van deze school te kunnen starten zal het college de raad voorstellen om een krediet van ruim EUR 30 miljoen beschikbaar te stellen. Met dit krediet zal de Sportcampus in Parkwijk worden gebouwd: een brede school waarin een sporthal, 2 basketbalvelden, ruimtes voor muziek en drama en een jongerenontmoetingspunt zijn opgenomen. Binnen de gemeente wordt nog gedacht over de mogelijkheid om een atletiekbaan naast de sportcampus aan te leggen.

De Cultuurcampus zal AVO gaan aanbieden in Vleuterweide voor in eerste instantie 1800 leerlingen met een doorgroei naar 2100 leerlingen. Deze school zal naar verwachting op een tijdelijke plek starten in 2004 met brugklassers in afwachting van de verhuizing van het De Bruijnelyceum naar de definitieve locatie in 2006.

In een latere fase zal dan nog op basis van de lange termijn leerlingenprognoses voor Leidsche Rijn een onderwijsvoorziening moeten worden gerealiseerd voor 1300 leerlingen. De prognoses wijzen uit dat er in Leidsche Rijn een stabiele basisgeneratie Voortgezet Onderwijsleerlingen zal zijn van 5500 leerlingen.

In de bestaande stad zal een nieuwe school voor voortgezet openbaar onderwijs worden opgezet in Utrecht-West als doorstart voor het Thorbecke College. Deze school zal worden vormgegeven in samenwerking met De Werkplaats in Bilthoven en moet volgens een pedagogisch concept gaan werken dat aansluit op niet-traditioneel basisonderwijs, als vrije school, Dalton, Jenaplan en Montessori.

In de bestaande stad zal op korte termijn onder meer worden gewerkt aan de verbouwing van het voormalige Thorbeckecollege om het geschikt te maken voor Internationale Schakelklassen, en zal een dependance van het Bonifatius College een opknapbeurt krijgen.

Over de uitvoering van het Masterplan zal wethouder Verhulst voor Onderwijs een convenant afsluiten met de betrokken schoolbesturen. De afspraken in het convenant moeten leiden tot een divers, passend, kwalitatief hoogstaand en stabiel aanbod van onderwijs in de stad. Het onderwijsaanbod in de stad moet met deze afspraken beter gaan aansluiten op de behoeften bij leerlingen en ouders en uitstroom van Utrechtse leerlingen uit de stad tegen gaan.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Hans Scholten, bestuurscommunicatie, 030-286 10 15.

Utrecht, 26 augustus 2003.