P E R S B E R I C H T

Zaandam, 26 augustus 2003

Halfjaarcijfers PontMeyer


* Netto resultaat EUR 1,9 miljoen negatief (H1 2002: EUR 4,5 miljoen positief)


* Bedrijfsresultaat EUR 0,7 miljoen (H1 2002: EUR 9,5 miljoen)


* Slechte marktomstandigheden op de nieuwbouwmarkt voor woningen en kantoren veroorzaken teruglopende volumes


* Druk op brutomarge door hevige concurrentie


* Naam gewijzigd in PontMeyer N.V.


* Verdere kostenreducties in tweede helft 2003


* Lichte groei in onderhoudsmarkt en verdere investeringen in de toekomst in dit segment

Toelichting op de resultaten
Het nettoresultaat van PontMeyer N.V., de meest vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland, is over de eerste zes maanden van 2003 uitgekomen op EUR 1,9 miljoen negatief (2002: EUR 4,5 miljoen positief). De netto omzet over het eerste halfjaar van 2003 bedroeg EUR 197,4 miljoen, tegen EUR 214,8 miljoen over het eerste halfjaar van 2002. Deze omzetterugval, versterkt door een verlaging van het brutomarge percentage, was de belangrijkste oorzaak voor de terugval in het resultaat.

Marktontwikkelingen eerste helft 2003
De ontwikkelingen in de bouwproductie in het eerste halfjaar waren negatief. Zowel de bouwproductie van nieuwbouwwoningen als utiliteitsbouw nam onder invloed van de slechte economische omstandigheden af. Een positieve uitzondering hierop vormt de onderhoudsmarkt waar een lichte groei wordt geconstateerd.

Gang van zaken eerste halfjaar 2003
In mei 2003 heeft PontEecen haar naam veranderd in PontMeyer. Omdat binnen de kernactiviteit de handelsbedrijven inmiddels bijna allemaal onder de sterke naam PontMeyer opereren, was het voor de herkenbaarheid van de groep een logische stap om ook de naam van de groep te wijzigen in PontMeyer.

Handelsbedrijven
De totale omzet van de handelsbedrijven over de eerste zes maanden van 2003 nam duidelijk af ten opzichte van het voorgaande jaar. Door de slechte economische omstandigheden en overcapaciteit op de markt ontstond hevige concurrentie waardoor het brutomarge percentage afnam. De omzetdaling manifesteerde zich met name bij de grote houthandels (6 vestigingen). Deze vestigingen realiseerden het eerste halfjaar een omzet die belangrijk lager lag ten opzichte van het voorgaande jaar. Om het kostenpatroon van de handelsbedrijven aan te passen aan de slechte markt-omstandigheden zal een reorganisatie worden doorgevoerd, waardoor eind 2003 het personeelsbestand naar verwachting 12% lager uit zal komen dan ultimo juni 2002. Met deze reductie is het kostenpatroon meer in lijn gebracht met het omzetniveau. De handelsvestigingen (48 vestigingen) met afhaalfaciliteiten presteerden, gelet op de marktomstandigheden, goed. De gerealiseerde omzet van deze vestigingen daalde licht. Ondanks de verslechterende marktomstandigheden is het programma om het aantal vestigingen met afhaalfaciliteiten uit te breiden verder doorgevoerd (2 vestigingen geopend). Daarnaast is de afhaalformule verder aangepast door het assortiment van bestaande vestigingen sterk uit te breiden. Het eerste halfjaar is met een positief bedrijfsresultaat afgesloten.

Groothandel
De omzet van de groothandels (3 vestigingen) daalde gering ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze daling wordt voor een belangrijk deel veroorzaakt door lagere inkoopprijzen in vreemde valuta, versterkt door de afnemende koers van de dollar. Het eerste halfjaar is met een positief bedrijfsresultaat afgesloten.

Verhuur
De omzet van de business unit HuurCenter is duidelijk gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, hetgeen een verbetering van ons marktaandeel betekent. Deze omzetstijging komt volledig voor rekening van de nieuw geopende vestigingen. De omzet van de bestaande vestigingen nam onder invloed van de slechte marktomstandigheden sterk af. De omzetafname bij de bestaande vestigingen en de substantiële aanloopverliezen van de nieuwe vestigingen resulteerden in een negatief bedrijfsresultaat.

Prefab
De omzet van de business unit Hout Konstruktie Nederland (HKN - 6 vestigingen) daalde belangrijk ten opzichte van het voorgaande jaar. HKN is volledig afhankelijk van de ontwikkelingen op de nieuwbouwmarkt voor woningen. Door overcapaciteit in de markt zijn de marges laag. Ondanks de moeilijke markt-omstandigheden heeft HKN een redelijk gevulde orderportefeuille, echter de in het eerste halfjaar gerealiseerde brutomarge zal in de tweede helft van 2003 niet verbeteren. Het eerste halfjaar is met een negatief bedrijfsresultaat afgesloten.

Vooruitzichten
Op dit moment zijn er nog geen aanwijzingen die duiden op een verbetering van de markt. Door de onzekere situatie in onze markten blijft het moeilijk een uitspraak te doen over de omzetontwikkeling in de nabije toekomst. Drs. Frank A. van Zanten, bestuursvoorzitter van PontMeyer N.V.: "Momenteel worden wij geconfronteerd met extreem moeilijke marktomstandigheden, die sinds het begin van de jaren '80 niet meer zijn opgetreden. Aan het cyclische karakter van onze sector is niet te ontkomen. PontMeyer gaat hier verstandig mee om door zowel de effecten van maatregelen en initiatieven op korte als lange termijn goed af te wegen. Wij zijn ervan overtuigd dat met de gekozen koers en geplande maatregelen PontMeyer goed zal profiteren van een economisch herstel. Echter voor het jaar 2003 verwachten wij geen verbetering ten opzichte van het gerealiseerde resultaat over het eerste halfjaar."

Profiel
PontMeyer N.V. is de meest vooraanstaande leverancier van hout en materialen voor de bouw in Nederland. Het concern heeft ruim 1400 medewerkers in dienst, verspreid over 81 vestigingen in Nederland. PontMeyer streeft ernaar een toonaangevende, innovatieve leverancier te zijn voor bouwend Nederland.

PontMeyer N.V. heeft in het jaar 2002 een omzet behaald van EUR 409,9 miljoen en is genoteerd aan de incourante markt.

/ / / / / / /
Voor nadere informatie:
de heer J.P. Kruijer RA
de heer drs. F.A. van Zanten
telefoon: 075 - 6536 210/234