Gemeente Utrecht


Extra inzet ten behoeve van huisvesting studenten

De gemeente Utrecht werkt samen met de onderwijsinstellingen en woningcorporatie SSH aan nieuwbouwplannen, die het tekort aan studentenhuisvesting in de stad drastisch moet reduceren. Op dit moment wordt de haalbaarheid onderzocht van de bouw van circa 2500 wooneenheden in De Uithof, het stationsgebied en elders in de stad. Om ook dit najaar aankomende studenten de helpende hand te bieden verleent de gemeent Utrecht steun aan initiatieven die al op korte termijn soelaas bieden. Dit najaar gaat het om financiële steun aan project voor tijdelijke studentenhuisvesting in een kantoorpand, afspraken over extra woningtoewijzing aan studenten en de uitgave van een handige gids voor kamerzoekers.
* Kantoorpand levert 140 studenten tijdelijk onderdak. Gemeente en provincie Utrecht geven medewerking aan een intiatief van de Stichting Tijdelijk Wonen om een leegstaand kantoorpand geschikt te maken voor kamerbewoning. In dit pand aan de Kanaalweg 98 in Utrecht kunnen zo'n 140 studenten onderdak krijgen. Stichting Tijdelijk Wonen heeft het leegstaande pand aan de Kanaalweg 92 voor drie jaar in beheer gekregen van eigenaar Blauwhoed Eurowoningen. Met behulp van zelfwerkzaamheid van de toekomstige bewoners komt het kantoorpand nog dit najaar voor bewoning gereed.

De gemeente Utrecht ondersteunt het plan met een zachte lening van EUR 250.000. Met de lening worden de investeringskosten en de aanloop van de exploitatie gefinancierd. Het geld komt uit gemeentelijke middelen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

De provincie Utrecht ondersteunt het initiatief door het verstrekken van een bankgarantie van EUR 50.000. De eigenaar van het kantoorpand had om borgstelling gevraagd om er zeker van te zijn dat Stichting Tijdelijk Wonen zijn huurverplichtingen nakomt.

Het kantoorpand aan de Kanaalweg kan met betrekkelijk simpele ingrepen worden verbouwd tot een studentencomplex. Het is de bedoeling dat de jongeren zelf meewerken aan de verbouwing, waardoor een belangrijke kostenbesparing mogelijk is. De bouwvergunning voor het pand aan de Kanaalweg is in juni aangevraagd. Om het kantoorpand een tijdelijke woonfunctie te geven wordt gebruik gemaakt van een procedure volgens artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, waarbij vrijstelling wordt verleend van het bestaande bestemmingsplan.

Het is nadrukkelijk de bedoeling van zowel gemeente als provincie dat de opgedane ervaringen benut worden bij de uitvoering van soortgelijke projecten voor jongerenhuisvesting in Utrecht en elders.
* Toewijzingen kleine woningen aan studenten. Met woningcorporatie SSH heeft de gemeente Utrecht afspraken gemaakt om circa 600 kleine woningen bij verandering van huurder voortaan toe te wijzen aan studenten. Het gaat om zelfstandige wooneenheden met een vloeroppervlak kleiner dan 30 m2. Uit oogpunt van beheer is er voor gekozen om in complexen met deze kleine woningen huurders met een zelfde levensstijl bijeen te plaatsen. Naar schatting komen zo jaarlijks ettelijke tientallen woningen extra voor studenten beschikbaar. Op die manier wordt voor studenten de kans vergroot om van een kamer door te stromen naar zelfstandige woonruimte.
* Gereedschapskist voor kamerzoekers.
Alles wat je als kamerzoekende student in Utrecht moet weten, staat nu bij elkaar in een handzame brochure. Het gaat om een initiatief van de gemeente Utrecht, de Utrechtse hogescholen en universiteit, woningcorporatie SSH en de Stichting Jongerenhuisvesting.

Utrecht telt circa 57.000 studenten. Ongeveer 38 % daarvan woont in de stad. Jaarlijks zoeken vele honderden nieuwkomers woonruimte in de stad. Om ze daar bij te helpen is voor het eerst alle informatie gebundeld over wonen bij een hospita, wonen in onderhuur, op een tijdelijke kamer, in een studentenhuis, in woongroepen en in een eigen woning. Het boekje geeft verder zoektips, een overzicht van rechten en plichten van huurders en verhuurders, info over huurbescherming en een checklist van huurcontract tot huurbeeindiging.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Gerard Derksen, bestuurscommunicatie, tel 030 286 11 68.

Voor nadere informatie over de provinciale bijdrage aan het initiatief van de Stichting Tijdelijk Wonen kunt bellen met Marja Van Buuren, tel 030 258 3207/3325

Utrecht, 26 augustus 2003.