Te weinig budget grootste gevaar beveiliging Bedrijven beseffen dat informatiebeveiliging belangrijk is voor de zakelijke doelstellingen, maar weigeren om er voldoende budget voor uit te trekken.

Dit concludeert Ernst & Young in zijn zesde jaarlijkse wereldwijde onderzoek naar informatiebeveiliging. Zo zegt 90 procent van de 1400 ondervraagde bedrijven dat de bescherming van informatiebronnen erg belangrijk is om de algemene bedrijfsdoelstellingen te kunnen realiseren. Maar slechts 34 procent van de respondenten beweert de geldende veiligheidsregels na te leven.

Volgens ruim meer dan de helft van de bedrijven vormt het ontoereikend budget het belangrijkste obstakel voor een efficiënt beveiligingsprogramma. "Er bestaat een duidelijke wanverhouding tussen de erkenning van het belang van beveiliging en de toekenning van de budgetten", concludeert het consultancybedrijf
(http://www.ey.com/globalsecuritysurvey).

Ook worden de toegekende budgetten te eenzijdig gespendeerd. Meer dan 80 procent van de bedrijven spenderen het leeuwendeel van het beveiligingsbudget aan technologie. De voorlichting en opleiding van het personeel staat bij minder dan een derde van de respondenten op de eerste plaats. Overigens is de kennis van de werknemers over hoe ze met beveiligingstechnologie om moeten gaan minstens even belangrijk als de technologie zelf.

Datum: dinsdag 26 augustus 2003

---