Provincie Utrecht

Persbericht

Extra inzet ten behoeve van huisvesting studenten

Kantoorpand levert 140 studenten tijdelijk onderdak

26-8-2003
Om bij het begin van het nieuw studiejaar het aanbod aan studentenhuisvesting te verruimen, werken gemeente en provincie mee aan een experiment om een leegstaand kantoor geschikt te maken voor tijdelijke studenthuisvesting. Het gaat om een initiatief van Stichting Tijdelijk Wonen, die het leegstaande pand aan de Kanaalweg 92 voor drie jaar in beheer heeft gekregen van eigenaar Blauwhoed Eurowoningen.

De gemeente Utrecht ondersteunt het plan met een zachte lening van EURO 250.000,-. Met de lening worden de investeringskosten en de aanloop van de exploitatie gefinancierd. Het geld komt uit gemeentelijke middelen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn).

De provincie Utrecht ondersteunt het initiatief door het verstrekken van een bankgarantie van EURO 50.000,-. De eigenaar van het kantoorpand had om borgstelling gevraagd om er zeker van te zijn dat Stichting Tijdelijk Wonen zijn huurverplichtingen nakomt.

Het kantoorpand aan de Kanaalweg kan met betrekkelijk simpele ingrepen worden verbouwd tot een studentencomplex met 140 kamers. Het is de bedoeling dat de jongeren zelf meewerken aan de verbouwing, waardoor een belangrijke kostenbesparing mogelijk is. De bouwvergunning voor het pand aan de Kanaalweg is in juni aangevraagd. Om het kantoorpand een tijdelijke woonfunctie te geven wordt gebruik gemaakt van een procedure volgens artikel 17 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, waarbij vrijstelling wordt verleend van het bestaande bestemmingsplan.

Het is de bedoeling dat de opgedane ervaringen benut worden bij de uitvoering van soortgelijke projecten in Utrecht en andere universiteitssteden.

Toewijzingen kleine woningen aan studenten
Met woningcorporatie SSH heeft de gemeente Utrecht afspraken gemaakt om circa 600 kleine woningen bij verandering van huurder voortaan toe te wijzen aan studenten. Het gaat om zelfstandige wooneenheden met een vloeroppervlak kleiner dan 30 m2. Uit oogpunt van beheer is er voor gekozen om in complexen met deze kleine woningen huurders met eenzelfde levensstijl bijeen te plaatsen. Naar schatting komen zo jaarlijks 100 extra woningen voor studenten beschikbaar.

Gereedschapskist voor kamerzoekers
Alles wat je als kamerzoekende student in Utrecht moet weten, staat nu bij elkaar in een handzame brochure. Het gaat om een initiatief van de gemeente Utrecht,de Utrechtse hogescholen en universiteit, woningcorporatie SSH en de Stichting Jongerenhuisvesting. Utrecht telt circa 57.000 studenten. Ongeveer 38 % daarvan woont in de stad. Jaarlijks zoeken vele honderden nieuwkomers woonruimte in de stad. Om ze daar bij te helpen is voor het eerst alle informatie gebundeld over wonen bij een hospta, wonen in onderhuur, op een tijdelijke kamer, in een studentenhuis, in woongroepen en in een eigen woning. Het boekje geeft verder zoektips, een overzicht van rechten en plichten van huurders en verhuurders, info over huurbescherming en een checklist van huurcontract tot huurbeeindiging.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030-258 32 07 of Marja.van.Buuren@provincie-utrecht.nl