Gemeente Voorburg-Leidschendam

Op weg naar een nieuw Damcentrum

Slagvaardige gemeente

Deze week heeft het college van burgemeester en wethouders zich gebogen over de laatste bouwstenen voor het stedenbouwkundig Masterplan Damcentrum. Deze bouwstenen zijn een uitkomst van de werkconferentie met de marktpartijen waarin we een aantal belangrijke knopen hebben doorgehakt. We hebben grote stappen in de goede richting gezet, dat zijn we ook verplicht aan alle belanghebbenden, aldus projectwethouder Houtzager. We zaten nog met een aantal knelpunten die we op moesten lossen zoals de exploitatie van de parkeergarage maar het ziet ernaar uit dat we daar een goede oplossing voor hebben gevonden.

Werkconferentie
Tijdens een werkconferentie met alle partijen: Schouten&de Jong/Bouwfonds, ING Real Estate, WoonInvest en Vidomes, zijn een aantal onderwerpen de revue gepaseerd. Er is onder andere gesproken over verkeer en parkeren, verplaatsing van de school De Zonnewijzer, woonvisie en de grondexploitatie. Houtzager: We staan voor de uitdaging om een goede balans te vinden tussen bereikbaarheid en leefbaarheid. De openbare ruimte moet dan ook goed worden ingericht. Speelvelden, aankleding van het gebied, waterhuishouding, het heeft allemaal hoge prioriteit. Het spreekt voor zich dat we de inrichting zullen doen in overleg met degene die het raakt.

Parkeren
Een van de belangrijkste vragen die moest worden opgelost is hoe om te gaan met het parkeren en de geplande parkeergarage. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat in de garage maar ruimte is voor 225 openbare parkeerplaatsen in plaats van de 300 waar eerder sprake van was. Dit betekent dat de stichtingskosten voor de garage lager uitvallen. Dit heeft een positief effect op het uiteindelijke financiële resultaat, aldus Houtzager. Naast dit aantal openbare plaatsen biedt de parkeergarage ook nog ruimte voor 75 parkeerplaatsen voor de nieuwe huiseigenaren. In totaal komen er in de garage dan 300 parkeerplaatsen. Parkeren op straat wordt alleen aantrekkelijk voor een korte periode wellicht door het instellen van een parkeerregime. Te denken valt aan het invoeren van een vergunningshoudersysteem of blauwe zone, in combinatie met kort betaald parkeren bovengronds. Verder wordt parkeren bij de vrije sector woningen zoveel mogelijk op eigen grond opgelost. Ook in de parkeergarage wordt een parkeerregime ingevoerd. Hierdoor krijgt de garage een beleggingswaarde. Houtzager:Na oplevering kan de garage verkocht worden aan een particuliere belegger. De volledige verkoopopbrengst vloeit terug in de gemeenschappelijke grondexploitatie. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de motie van de gemeenteraad die de financiële risico´s die de exploitatie van een garage met zich meebrengt niet voor rekening willen zien van de gemeente. De invoering van het parkeerregime en de verschillende mogelijkheden daarbij moeten nog nader worden onderzocht.

Woonvisie
Het college heeft ook de woonvisie vastgesteld. De woonvisie biedt de kaders voor het gewenste woningaanbod in het Damcentrum met de flexibiliteit in te springen op ontwikkelingen op de woningmarkt. Een van de belangrijkste aspecten van de visie is de behoefte aan gedifferentieerde bouw voor uiteenlopende doelgroepen. Dus voor elk wat wils. Het college vraagt extra aandacht voor doorstromers, gezinnen met kinderen die toe zijn aan hun tweede huis. Verder is er budget gereserveerd voor het stimuleren en mogelijk bijdragen aan de verbetering van bestaande woningen in het gebied.

Waterhuishouding
Vanwege diverse technische redenen, bleek een aansluiting op de Vliet van de waterpartij aan de Schoorlaan niet mogelijk. Deze aansluiting is daarom uit de plannen gehaald. De aansluiting op de Vliet van de Plaspoelkade blijft in stand en zal worden uitgebreid.

Inspraakperiode
De commissie Openbaar Gebied bespreekt tijdens een extra vergadering op 9 september de laatste bouwstenen. Daarnaast wordt er een presentatie gehouden door het stedenbouwkundig bureau West 8. Tijdens de vergadering van 7 oktober wordt het concept stedenbouwkundig Masterplan door de commissie behandeld. De verwachting is dat de officiële inspraak op 17 oktober kan starten. In de gemeentelijke informatiewinkel Damcentrum worden tijdens de inspraakperiode speciale spreekuren met deskundigen gehouden. Ook wordt er een maquette van het gebied neergezet. De informatiewinkel gaat vanaf maandag 25 augustus weer open. Voorlopige openingstijden zijn: maandag van 10.00 12.00 uur en donderdag van 14.00 16.00 uur. Aanstaande donderdag 28 augustus om 15.00 uur is het eerste spreekuur van wethouder Houtzager in de informatiewinkel. Houtzager: Ik ben ervan overtuigd dat we op de goede weg zitten. De partijen en de gemeente hebben het gevoel dat we een goed concept Masterplan in handen hebben. Als het is vastgesteld kunnen we aan de slag, op weg naar een nieuw Damcentrum.