Provincie Drenthe

GS besluiten van 26 augustus 2003

Assen, 26 augustus 2003
Persberichtnummer 03-109



Alternatief natuurontwikkelingsgebied scoort beter Op korte termijn zullen plannen worden ontwikkeld voor een nieuw natuurontwikkelingsgebied bij de Hondsrug in het oosten van de provincie. Nu is een ander, nabijgelegen gebied ten noordoosten van Exloo als zodanig gereserveerd. Dit 150 hectare grote terrein ligt binnen de landinrichting van Odoorn en heeft een zogeheten steraanduiding gekregen. Dat wil zeggen dat de begrenzing wel op de kaart is gezet, maar dat de uiteindelijke realisering wordt gekoppeld aan de grondverwervings- en toedelingsmogelijkheden binnen de landinrichting. Voor dit gebied is gekozen na onderzoek binnen de landinrichting Odoorn.
Een later onderzoek in het kader van het Hunzeproject, dat zich ook buiten de landinrichtingsgrenzen uitstrekte, heeft aangetoond, dat een noordelijker gebied - op de oostflank van de Hondsrug - betere mogelijkheden biedt. Bij de beoordeling is vooral gekeken naar de aanwezigheid van kwel, het voorkomen van onveraard veen, de ontwikkelingsmogelijkheden van omringende landbouwgronden en de ligging van het gebied ten opzichte van andere natuur- en bosgebied. Het beoogde gebied sluit aan op het LOFAR-terrein. Dit biedt mogelijkheden voor het ontstaan van een natuurgebied van relatief grote omvang, dat loopt vanaf de oostkant van de Hondsrug tot aan het Achterste Diep.

Invoering toegangs- en aanwezigheidsregistratiesysteem in het provinciehuis
Gedeputeerde staten stellen provinciale staten voor jaarlijks 238.500 euro vrij te maken voor de introductie van een toegang- en aanwezigheidsregistratiesysteem in het provinciehuis. Met dit systeem weet de bedrijfshulpverlening in het geval van een calamiteit exact hoeveel personen zich op een bepaald moment in het provinciehuis bevinden, waardoor de hulpverlening sneller en doeltreffender kan worden uitgevoerd. Naast dit systeem waarbij medewerkers en bezoekers een speciale toegangspas ontvangen, bevat het besluit ook het voornemen camerabewaking en videoregistratie in te voeren op kwetsbare locaties.

Projectnota landinrichting Westdorp vastgesteld GS hebben de Projectnota landinrichting Westdorp vastgesteld. Aanleiding voor de totstandkoming van de nota is de Zienswijze Landinrichting Veenkoloniën, Westerwolde en Hunzedal, waarin vorig jaar is geconcludeerd dat het gebied goede mogelijkheden biedt voor de ontwikkeling van landbouw en natuur. Het gebied Westdorp maakt deel uit van het stoomgebied van de Hunze. Door de landinrichting kan het Voorste Diep, een bovenloop van de Hunze, worden hermeanderd. Daarnaast leent Westdorp zich goed voor het project 'inplaatsing melkveehouderij'. Dit project is een van de speerpunten van de Agenda voor de Veenkoloniën. GS kiezen in de projectnota voor een herinrichting van het gebied, omdat met een verplichte vorm van landinrichting de gestelde doelen sneller en beter kunnen worden gerealiseerd. Het project is aangemeld bij de minister van LNV, die medio volgend jaar over het verzoek beslist.

Goedkeuring bestemmingsplan De Wingerd in Schoonebeek Winkelcentrum De Wingerd in Schoonebeek kan het bestaande winkelvloeroppervlak uit gaan breiden. Bovendien komt er zowel een nieuwe vrijstaande winkelruimte van 580m2 als een aantal garageboxen. Een deel van het plangebied wordt ingericht als extra parkeerterrein. GS hebben ingestemd met dit bestemmingsplan voor het woon-/winkelcentrum De Wingerd en de naastgelegen percelen. Schoonebeek is in het Provinciaal Omgevingsplan aangewezen als hoofdkern en heeft als taak een redelijk volledig pakket aan basisvoorzieningen te bieden, waaronder winkels.

Goedkeuring bestemmingsplan Kloosterveen II
De gemeente Assen wil in de tweede fase van de woonwijk Kloosterveen in totaal 1.950 woningen laten bouwen. Gedeputeerde staten hebben hiervoor het bestemmingsplan Kloosterveen II goedgekeurd. GS vinden het wel een gemis dat de gemeente nu nog niet aangeeft waar zij incidentele bouwhoogten toestaat van 24 meter als markeringspunt in het plangebied. De gemeente heeft toestemming om de bestemming Stadswoonwijk nader uit te werken. Dit betekent dat de gemeente niet per uitwerkingsdeel een verzoek om goedkeuring van GS in hoeft te dienen. In het Provinciaal Omgevingsplan heeft Assen de functie van streekcentrum, met de taak om een groot deel van de bevolkingsgroei op te vangen. Daarom dient er voortdurend te worden voldaan aan de reële vraag naar woonruimte.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl