Gemeente Oss


26/8/2003 - Schoolmaatschappelijk werk in voortgezet onderwijs

Met ingang van het schooljaar 2003-2004 gaan alle scholen voor voortgezet onderwijs (Maaslandcollege, Mondriaancollege, en alle Osse Hooghuis-locaties) en middelbaar beroepsonderwijs (ROC de Leijgraaf) in de gemeente Oss van start met schoolmaatschappelijk werk en bijeenkomsten van zorgteams. Daarmee verschaffen de scholen leerlingen toegang tot laagdrempelige en vroegtijdige hulp. Bureau Jeugdzorg voert het schoolmaatschappelijk werk uit. In de zorgteams werken de scholen, Bureau Jeugdzorg, GGD, leerplichtambtenaar en andere mogelijke deelnemers samen.

Meerdere doelen
Het invoeren van schoolmaatschappelijk werk dient meerdere doelen. Van belang is vroegtijdige onderkenning van psychosociale problemen bij leerlingen in het voortgezet onderwijs en MBO, het uitvoeren van kortdurende interventies gericht op de oplossing van problemen, en indien nodig toeleiding naar het reguliere zorgaanbod van Bureau Jeugdzorg of een andere relevante (hulp)instantie. Bureau Jeugdzorg voert het schoolmaatschappelijk werk uit. De schoolmaatschappelijk werkers zijn: Huib Geldof, Piere Bögels en Jacqueline Mulders.

Ook het doel van de bijeenkomsten van de zorgteams is meervoudig: het gaat om het afstemmen van het interne zorgaanbod en externe hulp, het zorgen voor overdracht naar passende begeleiding buiten school, het verbeteren en structureren van de begeleiding van leerlingen binnen de school zodat leerlingen een passend traject doorlopen en afsluiten, het in beeld krijgen van veel voorkomende probleemsituaties en signalen waardoor een groepsbrede of schoolbrede aanpak in te zetten is, en het adviseren van teamleiders en docenten.