Gemeente Oss


26/8/2003 - Gemeente Oss brengt jeugd in beeld

In september begint de gemeente Oss een grootschalig onderzoek dat jeugd van 0 tot en met 23 jaar in beeld moet brengen. Jongeren en ouders van kinderen krijgen, door middel van schriftelijke enquêtes en interviews, vragen voorgelegd over de fysieke en psychische gezondheidssituatie, onderwijs en werk, leefbaarheid en veiligheid in de buurt, enzovoort.
Deze Jeugd- en Onderwijsmonitor is in Den Bosch en Eindhoven een groot succes gebleken en bewijst zijn nut voor instellingen en overheid.

Enquêtes en interviews
De Jeugd- en Onderwijsmonitor (JOM) wil een uniform beeld leveren van de jeugd van 0 tot en met 23 jaar. De verschillende leeftijdscategorieën ontvangen enquêtes met vragen over gezinssamenstelling- en omstandigheden, fysieke en psychische gezondheid, opvoeding, onderwijs en werk, leefbaarheid en veiligheid in de buurt, leefstijl, leefgewoonten en tijdsbesteding, voorzieningen voor kinderen en jongeren. Ook zijn er interviews met jongeren en sleutelfiguren van instellingen en uit het onderwijs.

Verbanden mogelijk
Tot nu toe bestond er nog geen onderzoeksinstrument dat de totale leeftijdsgroep van 0 tot en met 23 jaar in beeld kon brengen. Het grote voordeel van de Jeugd- en Onderwijsmonitor is dat de resultaten van de uiteenlopende onderzoeksgebieden te koppelen zijn, waardoor er gemakkelijk verbanden aangetoond kunnen worden. Op deze manier is het voor beleidsmakers van gemeente en instellingen eenvoudiger om integraal en meer gericht beleid te ontwikkelen.

De monitor is ontwikkeld door de gemeente s-Hertogenbosch in samenwerking met verschillende maatschappelijke instellingen. In s-Hertogenbosch heeft de monitor al bewezen van groot nut te zijn en ook in Eindhoven is men erg te spreken over dit veelzijdige instrument. In maart 2004 zullen in Oss de eerste resultaten bekend zijn.