Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Jeffrey van Vliet pakt ratingprijs in Avilé

Ondergetekende zou proberen regelmatig verslag te doen van het internationale jeugdtoernooi in Avilé, maar door het gebrek aan een beschikbare internetverbinding is dat er niet van gekomen. Het toernooi was aanzienlijk sterker bezet dan andere jaren. Vijf titelhouders en twintig spelers met een rating boven de 2300. Het merendeel had echter geen rating. Dit had tot gevolg dat de spelers met het welbekende 'jojo-systeem' te maken kregen. Goede tegenstanders (2300+) werden afgewisseld met Spaanse talenten (vanaf 10 jaar!) met een rating rond de 1900.
Uiteindelijk eindigden de spelers zeer eensgezind op een score van 5,5 uit 9. Jeffrey behaalde daarmee de prijs voor de beste 'unrated' speler. Marlies en Rieke eindigden beiden als beste dames. Helaas had dit toernooi hiervoor geen prijs, alhoewel er maar liefst twintig dames meededen.

Naast het schaken was er niet veel te beleven. We zaten vijftien kilometer van Aviles vandaan, in Candas, een industriedorpje dat er nogal grauw uitzag. Daar waren we gesetteld in een appartementje, wat uiteraard een leuke sfeer gaf. Wel was de ruimte enigszins klein, aangezien het appartementje eigenlijk voor drie personen bedoeld was. Het eten was redelijk, maar nogal eentonig. Op het beruchte vliegveld van Barcelona doemden na een vertragingsmelding even de schrikbeelden op van vorig jaar - toen de EK delegatie maar liefst 11 uur vertraging opliep. Gelukkig viel het dit jaar met 45 minuten nog mee. Zodoende waren we voor middernacht thuis.


---