Technische Universiteit Eindhoven

22 augustus 2003

PERSBERICHT

ABET positief over opleidingen TU/e

De Amerikaanse Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) acht de ingenieursopleidingen Scheikundige Technologie, Elektrotechniek, Technische Bedrijfskunde en Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven kwalitatief gelijkwaardig aan door haar officieel erkende Amerikaanse ingenieurs-opleidingen. ABET verleent dergelijke erkenningen (accreditaties) niet aan opleidingen buiten Amerika, maar toetst deze desgevraagd wel aan dezelfde criteria waaraan zij Amerikaanse ingenieursopleidingen toetst die voor een dergelijke officiële ABET-accreditatie in aanmerking willen komen.

De genoemde TU/e-opleidingen zullen door ABET worden opgenomen in haar jaarlijkse overzicht van niet-Amerikaanse ingenieursopleidingen die zij gelijkwaardig acht aan door haar geaccrediteerde Amerikaanse ingenieursopleidingen. De ABET-commissie die de Eindhovense opleidingen vorig jaar uitgebreid onder de loep nam en in dat kader een week lang in Eindhoven vertoefde, toont zich in haar evaluatierapport positief over de kwaliteit van de TU/e in het algemeen en de beoordeelde opleidingen in het bijzonder. De commissie prijst onder meer de onderzoeksgedrevenheid van de TU/e en de sterke banden van de universiteit met het bedrijfsleven. Verder roemt zij het door de TU/e ontwikkelde concept van ontwerpgericht onderwijs. Daarin neemt het in kleine studententeams werken aan praktijkgerichte ontwerpopdrachten een belangrijke plaats in.

De TU/e is verheugd dat het Amerikaanse accreditatie-orgaan ABET, dat zich specifiek richt op ingenieursopleidingen, de kwaliteit van de vier beoordeelde opleidingen erkent. Zoals bekend is in ons land inmiddels van overheidswege een onafhankelijk Nationaal Accreditatie Orgaan ingesteld. Hoger onderwijsopleidingen zullen een accreditatie (erkenning) van dit orgaan nodig hebben om voor overheidsfinanciering in aanmerking te (blijven) komen. Het ABET-oordeel laat vooruitlopend daarop zien dat de betrokken ingenieursopleidingen van de TU/e aan veeleisende Amerikaanse kwaliteitscriteria voldoen. Potentiële studenten kunnen daaruit afleiden dat ze aan de Eindhovense universiteit waar voor hun geld krijgen. De TU/e beschouwt de uitspraak van ABET vooral als een belangrijke steun in de rug bij het werven van masterstudenten op de internationale onderwijsmarkt.