Gemeente Alkemade


Nieuwsbericht

26-08-2003
Conclusies woonwensenonderzoek

Om inzicht te krijgen in de woningmarktsituatie, de woonwensen en de verhuisgeneigdheid van de bewoners van de gemeente Alkemade, is besloten om samen met de woningbouwvereniging een woonwensenonderzoek te houden. Dit onderzoek is in april 2003 uitgevoerd. Eind juni 2003 heeft nog een aantal panelgesprekken plaatsgevonden met deelnemers aan het onderzoek.

De uitkomsten van het woonwensenonderzoek zijn in de vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening, Openbare Werken en Milieuzaken van 18 augustus jl. gepresenteerd. Hieronder staan de belangrijkste conclusies op een rijtje.


1. De samenstelling van de woningvoorraad en bevolking hebben de kenmerken van een landelijk gelegen gemeente in het westen van het land (een vergrijsde en vergrijzende bevolking; veel gezinnen en weinig alleenstaanden; geringe urgente vraag onder zelfstandige huishoudens etc.).

2. Hoewel in de huisvesting van huishoudens wel logische verbanden te ontdekken zijn (kleine huishoudens wonen kleiner dan grote huishoudens, de huursector wordt meer bewoond door lage inkomens en jonge huishoudens e.d.) is de belangrijkste constatering dat er een grote spreiding is van de verschillende huishoudentypen over de diverse marktsegmenten, waarbij het onderzoeksbureau Quintis soms praat over "scheef wonen".

3. De starters in Alkemade ondervinden tot nu toe niet meer hinder van het woningtekort dan andere groepen woningzoekenden. Starters hadden in de afgelopen jaren in gelijke mate toegang tot het woningaanbod. Dat was mede mogelijk omdat de uitstroom van vertrekkers die een woning achterlaten groter was dan de instroom van vestigers.
4. De huishoudens van onze gemeente zijn in grote meerderheid tevreden met hun woonsituatie. Dat men wel kritisch is en aanvullende woonwensen heeft blijkt uit het feit dat veel aspecten nog niet optimaal scoren.

5. De woningmarkt in Alkemade is kwantitatief en kwalitatief nog niet in evenwicht. Zowel uit de enquête als uit de huishoudenprognose blijkt dat voor de komende periode een woningtekort blijft bestaan als er geen nieuwbouw wordt gepleegd.

6. Net zoals in de huidige woonsituatie is de vraag van de verschillende huishoudentypen gespreid over de diverse marktsegmenten. Het is zeker niet zo dat senioren alleen een kleine huurwoning willen en gezinnen een vrijstaande koopwoning.

7. Hoewel het overgrote deel van de senioren niet wil verhuizen omdat zij prima wonen en verwachten dat de woning aangepast kan worden, ontstaat toch een tekort aan specifieke seniorenhuisvesting.
8. Er bestaat grote belangstelling voor het wonen in de nieuwbouw op het veilingterrein: 70% van de woningzoekenden is geïnteresseerd.

In de commissievergadering van 29 september aanstaande zullen de aanbevelingen en het hypothetisch bouwprogramma aan de commissieleden worden voorgelegd.