Gemeente Den Haag

augustus 2003
Ontwikkeling rond de locatie medische verstrekking heroïne

De medische verstrekking van heroïne in Den Haag blijft voorlopig plaatsvinden vanuit een portocabine op het terrein van Parnassia, psycho-medisch centrum aan de Albardastraat in Loosduinen totdat de Tweede Kamer een besluit heeft genomen over voortzetting van de heroïneverstrekking.

Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vandaag besloten naar aanleiding van twee nieuwe ontwikkelingen die een heroverweging van de verhuizing noodzakelijk maakten.

De eerste ontwikkeling betreft het uitstel van de nieuwbouwplannen op de huidige locatie. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat deze nieuwbouw in het najaar van 2003 van start zou gaan. Met het oog daar op besloot het college enkele maanden geleden de portocabine in het najaar van 2003 te laten verhuizen naar het terrein van ziekenhuis Leijenburg

Vorige week heeft Parnassia echter laten weten dat de start van de nieuwbouw op de huidige locatie is uitgesteld naar de zomer 2004. De oorzaak hiervan is dat het College Bouw Ziekenhuisvoorzieningen aanvullende eisen heeft gesteld aan de geplande nieuwbouw. Parnassia heeft aangegeven dat de portocabine in principe tot de zomer 2004 kan blijven staan op de huidige locatie.

De tweede ontwikkeling betreft de besluitvorming over de voortzetting van de heroïneverstrekking in de Tweede Kamer. Op het moment dat het college tot de verhuizing besloot was nog onduidelijk wanneer deze besluitvorming zou plaatsvinden. Inmiddels is de verwachting dat de Tweede Kamer dit najaar al een besluit neemt over de medische verstrekking van heroïne. Dan zal duidelijk worden of het experiment een structureel vervolg krijgt of niet.

Het college heeft besloten eerst de besluitvorming in de Tweede Kamer af te wachten. Als de Tweede Kamer besluit tot stopzetten van de behandelmethode, dan blijft de portocabine op de huidige locatie staan tot na de afronding van de huidige onderzoeksperiode in het voorjaar
2004.

Als de Tweede kamer besluit tot het structureel invoeren van deze behandelmethode, dan gaat het college er van uit dat er wordt verhuisd naar een definitieve locatie.