Gemeente Den Haag

augustus 2003
College van B&W geeft Haagse concept-woonvisie vrij voor inspraak

Vandaag heeft het college van B&W de concept-woonvisie voor Den Haag vrijgegeven voor inspraak. De concept-woonvisie stuurt de ontwikkeling van de Haagse Woningvoorraad tot 2020. Het inwoneraantal van de gemeente Den Haag zal de komende jaren groeien van 460.000 naar
500.000 inwoners. De woningvoorraad zal op deze groei berekend moeten zijn. Tegelijkertijd wil het college de identiteit van bestaande buurten en wijken versterken. Hierdoor wordt de variatie in woningaanbod en woonmilieus bevorderd. De inspanningen zijn er ook op gericht om de rol van Den Haag als stedelijk knooppunt in de Deltametropool te versterken. De concept-woonvisie heeft als titel Stedelijk Wonen.

Over de inhoud van de concept-woonvisie is eerder dit jaar overleg geweest met de betrokken partijen, waaronder woningcorporaties, projectontwikkelaars en Haagse belangenorganisaties. Nu krijgen zij de gelegenheid om op de concept-woonvisie te reageren. Ook geĂŻnteresseerde inwoners kunnen hun mening geven. Zij kunnen voor inzage in de concept-woonvisie terecht op www.denhaag.nl/woonvisie of bij het contactcentrum in het stadhuis en de stadsdeelkantoren. De periode waarin reacties ingediend kunnen worden, loopt van 26 augustus tot 26 september. In het najaar wordt de definitieve woonvisie in het college behandeld.

Groei
Den Haag heeft de ambitie om in 2015 circa 500.000 inwoners te huisvesten en heeft daarvoor op langere termijn voldoende woningen en voorzieningen nodig. Om de groei van het aantal inwoners op te vangen zullen er zo'n 30.000 woningen bij komen, zodat Den Haag in 2015 ongeveer 245.000 woningen telt. Dit aantal wordt gerealiseerd door19.000 bestaande woningen te slopen en 49.000 woningen bij te bouwen.

Doelstelling concept-woonvisie
Het doel van de concept-woonvisie is het vergroten van de verscheidenheid, vitaliteit en duurzaamheid in Den Haag om te komen tot een gevarieerde stad waarin geen grote concentraties van armoede voorkomen. Deze doelstelling wordt via drie speerpunten uitgewerkt:


1. Zorgen voor behoud van voldoende goede huisvestingsmogelijkheden voor mensen met een bescheiden inkomen en mensen die aangewezen zijn op bijzondere woningtypes of woonvormen.

2. Zorgen voor een evenwichtiger bevolkingsopbouw in Den Haag: a. Het doorbreken van probleemopstapeling in kwetsbare wijken door het streven naar een sociaal-economisch gemengde bevolking. b. Het verminderen van de selectieve migratie van midden en hogere inkomensgroepen uit de stad, t.b.v. het versterken van de economische en sociale vitaliteit.

3. Het vergroten van de variatie in stedelijke woonmilieus.

Hierbij wil het college de keuzevrijheid en mogelijkheden van stedelijke woonconsumenten vergroten. De te bouwen woningen moeten gericht zijn op de woonwensen en leefstijlen van diverse sociaal-economische groepen. De Haagse woongebieden dienen meer variatie, contrast en kleur te krijgen om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.