Ministerie van Defensie


---


---

foto: Het lossen van een van de pontons (Rob Gieling)

CIMIC actief in Irak

26-08-2003

De Nederlandse militairen in Irak houden zich niet alleen bezig met het verrichten van patrouilles, ze helpen de bevolking ook bij de wederopbouw van haar land. Een van de projecten van Civil Military Cooperation (CIMIC) is van infrastructurele aard en betreft de renovatie van een pontonbrug over de rivier de Eufraat bij het dorp Al Darraji. Een ander valt in de categorie onderwijs en heeft betrekking op de opening van een school voor meisjes in Al Rumaithah.

Het herstel van de brug kon worden uitgevoerd met hulp van Nederlandse transportmiddelen. De drie benodigde pontons zijn met diepladers en een kraanwagen van 103 Constructiecompagnie vanuit het 50 kilometer verderop gelegen As Samawah naar de plaats van bestemming gebracht. Daar namen lokale aannemers ze dankbaar in ontvangst om vervolgens met de restauratie te beginnen.

De heropening van de dankzij CIMIC netjes opgekalefaterde Al-Khinsa school voor meisjes vormde een ongebruikelijke, maar feestelijke handeling voor de commandant van het Irak detachement, luitenant-kolonel Dick Swijgman. Dit gebouw bestaat uit zestien lokalen voor ongeveer vijfhonderd meisjes in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Medio september gaan de scholen weer van start en tegen die tijd moeten er in navolging van Al-Khinsa nog de nodige andere instellingen zijn opgeknapt.

Zie ook:De website van SFIR
foto: Begroeting van Swijgman door een van de leerlingen (Rob Gieling)