Gemeente Voorburg-Leidschendam


Het verkeers- en vervoerplan: staat alles er in?

Gemeente roept inwoners op om mee te denken

Het Verkeers- en vervoerplan en het bijbehorende uitvoeringsprogramma, waaraan de afgelopen maanden hard is gewerkt, is in concept gereed. Het plan zal vanaf de tweede week van september ter inzage worden gelegd. Volgens wethouder Beenakker is het een goed plan. Ik denk dat het aardig gelukt is om zo duidelijk mogelijk aan te geven wat wij de komende jaren willen gaan doen. Maar er kunnen altijd dingen beter. Ik hoop dan ook dat heel veel inwoners het plan zullen inzien en mee willen discussiëren om van een goed plan een uitstekend en vooral compleet plan te maken. En daarvoor hebben wij de mening van onze inwoners hard nodig.

Per fiets, brommer, auto, openbaar vervoer of lopend. De behoefte om te verplaatsen neemt al maar toe en daarmee wordt het in Leidschendam-Voorburg steeds drukker. Ook veel reizigers van buiten de gemeente gebruiken dagelijks het grondgebied van de gemeente om hun bestemming te bereiken.

Een belangrijke aanleiding voor het gemeentebestuur de straten, wegen, voet- en fietspaden van Leidschendam-Voorburg voor de komende zeven jaar zo goed mogelijk in te richten. En daarbij aan zoveel mogelijk behoeften en belangen recht te doen. Het Verkeers- en vervoerplan en bijbehorende Uitvoeringsprogramma is nu in concept af en wethouder Beenakker is er tevreden mee.

Meedenken en inspreken
In het plan staan een groot aantal projecten. Grote en minder grote projecten en ook projecten die op het punt staan om gerealiseerd te worden of die door allerlei bindende afspraken al vast staan. De projecten waarover de besluitvorming al is afgerond staan in het plan apart vermeld.

Voor alle overige projecten geldt dat de mening en suggesties van de inwoners bijzonder belangrijk zijn. Wethouder Beenakker: Voor een complex vraagstuk als het parkeren hebben we beslist de visie van anderen nodig om tot één geheel van maatregelen te komen. Maar het gaat niet alleen om grote of complexe projecten. Minstens zo belangrijk zijn suggesties voor situaties waar met een simpele ingreep of maatregel veel irritatie en ergernis in het verkeer kan worden verholpen.

Waarde van de inspraak
Na afloop van de inspraaktermijn worden alle inspraakreacties gelezen en verwerkt. Aan de hand hiervan wordt bekeken in hoeverre het oorspronkelijke plan moet worden aangepast. Vervolgens bespreekt de raad in januari 2004 alle inspraakreacties en het uitvoeringsprogramma. De uitvoering vindt uiteindelijk plaats in verschillende deelprojecten. Wethouder Beenakker: Op die deelprojecten kunnen inwoners ook weer reageren. Een goed voorbeeld hiervan is de aparte parkeernota waarin straks zoveel mogelijk inspraakreacties zijn meegenomen. Daar kan dan ook weer op worden gereageerd.

Het volledige Verkeers- en vervoerplan ligt van 8 september tot en met 6 oktober ter inzage in de beide Servicecentra. Het plan is vanaf die datum ook te lezen op deze site. Reageren kan direct via de website of schriftelijk aan het college.